Nieuwe technieken cassaveteelt voor productieverhoging
25 May, 05:51
foto
De landbouwvoorlichters van LVV hebben een een upgrading gehad in cassevelandbouwtechnieken en kennisoverdracht. (Foto:LVV/NII)


De training of Trainers/Farmer Field School to improve Cassava Production and Productivity in Suriname', voor landbouwvoorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is donderdag afgesloten. De landbouwvoorlichters hebben een upgrading gehad in voornamelijk cassave landbouwtechnieken en kennisoverdracht. Minister Rabin Parmessar van LVV was aanwezig bij de afsluiting op de school te Lelydorp.

De nieuwe vaardigheden zullen worden toegepast bij het trainen en begeleiden van mede-voorlichters en landbouwers. Dit principe wordt de Farmer Field School (FFS) genoemd, meldt de voorlichting van LVV, via het Nationaal Informatie Instituut. De FFS geeft tools om de boeren praktisch te benaderen door samen het veld in te gaan. Naderhand worden de resultaten bekeken vanuit het perspectief van de voorlichter, om vervolgens samen met de boer eventueel verbeterend en oplossingsgericht te werken.

De methode moet leiden tot productieverhoging. Opvallend was dat meer dan 90% van de landbouwers, allen afkomstig van de in Para liggende dorpen Matta en Powakka, uit vrouwen bestond. Parmessar beloofde hen verdere ondersteuning en raadde hen aan zich te bundelen om zaken vlotter te doen verlopen. Een hogere productie betekent meer voedsel en een groter inkomen.

Parmessar benadrukt dat LVV er primair voor de boeren is en niet slechts voor kennisoverdracht, maar ook in breder verband. Het team van deskundige landbouwvoorlichters moet groter worden met de bedoeling landbouwers landelijk te ondersteunen. Hij noemde als voorbeelden het district Brokopondo en het binnenland. Daar is volgens hem veel potentie op agrarisch gebied. "Ook zij hebben recht op beter en voldoende kwalitatief voedsel", gaf hij aan.

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September