Indonesië benadrukt samenwerkingsgebieden met Suriname
21 May 2019, 01:13
foto
De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Retno Marsudi, op beleefdheidsbezoek bij president Desi Bouterse. (Foto: NII)


Indonesië is vooral geïnteresseerd in samenwerking met Suriname op het gebied van infrastructuur ontwikkeling, energie en mijnbouw. Deze boodschap heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Retno Marsudi gedeponeerd namens president Joko Widodo van Indonesië. De bewindsvrouw heeft een officieel bezoek aan Suriname. Maandag was er een bilaterale ontmoeting met collega Yldiz Pollack-Beighle. Zij heeft ook een beleefdheidsbezoek gebracht aan staatshoofd Desi Bouterse. 

Tijdens het bilateraal onderhoud werd de nadruk gelegd op de vruchtbare relatie tussen beide landen, gedragen door de principes van wederzijds begrip, voordeel en respect, alsmede de historische banden tussen beide landen, meldt het Nationaal Informatie Instituut. Het is van belang dat rekening wordt gehouden met het feit dat Indonesië de derde grote  economie is in Zuidoost-Azië. Tijdens de bilaterale ontmoetingen is door Minister Marsudi onder meer de nadruk gelegd op de intenties van de Indonesische regering voor het concretiseren van de bilaterale samenwerking. 

De samenwerking tussen beide landen vindt voornamelijk plaats binnen het raamwerk van de Gemengde Commissie Vergadering, welke afwisselend wordt gehouden in Suriname en Indonesië. Tijdens de laatst gehouden vergadering in Paramaribo in juli 2018, zijn de wederzijdse accenten voornamelijk gelegd op de beleidsgebieden landbouw, veeteelt, handel en investeringen, toerisme, capaciteitsversterking, infrastructuur, connectiviteit, bankwezen en cultuur.

Naast de bilaterale samenwerking hebben de bewindslieden van gedachten gewisseld over mondiale aangelegenheden van wederzijds belang. Suriname, een land met een hoge bosbedekking en lage ontbossingsgraad, en Indonesië met een aanzienlijk bos oppervlak en onderdeel van de 'Rainforest Coalition', kunnen gezamenlijk optrekken op internationale fora, met nadruk op de toegankelijkheid van adequate fondsen voor klimaat financiering.

Het bilaterale onderhoud werd afgesloten met de ondertekening van de overeenkomst tussen beide landen over de vrijstelling van visum voor houders van diplomatieke-, dienst-, en nationale paspoorten. Met deze overeenkomst wordt beoogd dat houders van nationale paspoorten geen visumplicht meer hebben als ze afreizen naar elkaars grondgebied, voor toeristische doeleinden. In 2011 was reeds gedeeltelijke visum vrij bereikt met Indonesië voor diplomatieke en dienstpaspoorten. De diaspora relatie met Indonesië en de potentie voor het bijdragen aan duurzame ontwikkeling zal hierdoor verder gestalte krijgen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April