Blauwe stipjes tonen dat de bacteriën niet zijn weggewassen
06 May 2019, 04:41
foto
Deelnemers van de handenwassensessie laten hun 'clean hands' zien. Zij hebben geleerd hoe belangrijk het is om de handen goed te wassen.


“Ik heb gekeken hoe vuil je handen normaal zijn en ben ervan geschrokken. Ik zag allemaal blauwe stipjes. Dat betekent dat er bacteriën zitten op je handen, die dus niet zijn weggewassen. Handen wassen is erg belangrijk, want er zitten virussen op je handen en als het uit de hand loopt, kun je zelfs er aan doodgaan”, zegt Jishai. 

Hij is een van de jonge deelnemers aan de interactieve handenwassensessie die zondag door voedseltechnoloog en handhygiënedeskundige Ricky Stutgard is gehouden op Clevia Park. Zijn zusje Shaya heeft zich ook niet onbetuigd gelaten. “Ik vond het een beetje raar, maar ook leuk. Ik heb geleerd hoe je je handen moet wassen, anders word je ziek en kan je doodgaan”, vertelt ze ernstig kijkend.

Jong geleerd is oud gedaan
“Met je handen raak je alles aan en zodoende kun je ziektekiemen van de ene naar de andere plek overbrengen en daardoor jezelf en je anderen ziek maken”, geeft Stutgard de kinderen door. Hij is een van de drijvende motoren achter de handenwassensessie, die vandaag speciaal voor de kleintjes werd gehouden in het kader van Wereld Handhygiënedag. ‘Jong geleerd is oud gedaan’, is hierbij het gezegde dat werd gehanteerd. Wat Stutgard is opgevallen, is dat het nog kleine kinderen zijn, die dus nog niet zo goed weten wat het belang is van handen wassen. “Maar ze hebben wel hun best gedaan om hun handen zo goed mogelijk te wassen. Wat me ook is opgevallen, is dat de kleinste haar handen het schoonst heeft gewassen. Bij het stellen van vragen hadden ze wel door waar het allemaal om gaat. Ze gaan straks naar huis en vertellen mama en papa over hoe het moet. Ik ben tevreden over wat ik heb gezien”, glundert Stutgard. 

Bewustwording groeit 
De voedseltechnoloog timmert al vanaf 2009 aan de weg als het gaat om het verstrekken van voorlichting en informatie over het belang van een goede handhygiëne. “Tien jaren verder zien we dat de bewustwording langzaam maar zeker gaat groeien. Nog meer nadat ziekten zoals zika, dengue en vogelgriep naar voren gekomen zijn en blijkt dat als je je handen in voldoende mate wast, je veel minder kans hebt een virusinfectie op te lopen.” Vanaf 2015 werkt Stutgard samen met Intermed Caribe en andere betrokkenen om de bewustwording over handhygiëne nóg meer te vergroten. “We hebben een maatschappelijk belang en we moeten terug geven aan de gemeenschap. Dat doen we op deze manier, maar ook door openbare toiletten te adopteren. Een gezond volk zorgt immers voor een gezonde economie”, zegt manager Graciella Wongsoredjo van Intermed Caribe in dit verband.

De WHO over handhygiëne 
Goed de handen wassen is een van de belangrijkste dingen die men kan doen om de verspreiding van verschillende ziektes te voorkomen. Een goede handhygiëne vermindert het risico van ziekten zoals griep, voedselvergiftiging en zorginfecties die van persoon tot persoon worden overgedragen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven er wereldwijd elke dag duizenden mensen door infecties die zij hebben opgelopen, terwijl zij in het ziekenhuis, verpleegtehuis of andere gezondheidsinstelling lagen. Handen zijn daarbij de belangrijkste wegen van ziektekiemenoverdracht. Ook sterven er elk jaar ruim een half miljoen kinderen aan de gevolgen van niet of onvoldoende de handen wassen. De WHO zegt daarom dat handhygiëne de belangrijkste maatregel is om de overdracht van schadelijke bacteriën tegen te gaan en zorginfecties te voorkomen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April