Aanhoudende droogte in Nickerie moordend voor landbouwers
25 Apr, 10:33
foto
Boeren in Nickerie hebben gebrek aan irrigatiewater. Het heeft nauwelijks geregend in het rijstdistrict en de pompen werken niet.


Terwijl het in Paramaribo en omstreken het liefst de hele dag door regent, is het rijstdistrict Nickerie zo goed als droog. Een klein beetje regen hebben de landbouwers woensdag mogen zien. Voor de landbouwsector is dit funest. Dit zegt voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinannan Oemraw, aan Starnieuws. Volgens de SPBA- topman zal er sowieso minder ingezaaid worden.

Oemraw merkt op dat de Wakaypompen een deel van de landbouwers heeft kunnen voorzien van irrigatiewater. “We hebben vernomen dat de generator gebrand is, er geen brandstof is en er ook geen geld is voor andere benodigdheden van de pompen van Wakay ”, deelt Oemraw mee. De pompen van Wageningen hebben vanaf half december tot eind maart gefunctioneerd, maar ook die staan nu stil. Volgens Oemraw werden de pompen slechts bij hoogwaterstand te werk gesteld.

De SPBA-voorzitter zegt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft aangegeven, dat de pompen stopgezet zijn, omdat het zoutgehalte in het water te hoog is. Dit is niet bevorderlijk voor het rijstgewas. “Maar bij navraag is gebleken dat de pomp gewoon stuk is. De nieuwe pompen zijn nog steeds niet geïnstalleerd. Dit houdt in dat te Middenstandspolder, Wageningen en omgeving zeker een 2000 hectare minder ingezaaid zal worden. Het afgelopen seizoen hebben boeren door watertekort ongeveer 25 procent minder geoogst. De opbrengst is lager geweest, omdat door een tekort aan water het gewas niet de juiste verzorging kan krijgen”, stelt Oemraw.

Landbouwer Sharma Persaud heeft zes hectare in de oostelijke polders. Aan Starnieuws zegt de padieboer dat hij ruim drie weken op irrigatiewater wacht. “We zijn zo afhankelijk van het weer. Het lijkt wel erop alsof we nog in de prehistorische tijd leven. Alle sectoren worden gemoderniseerd en alles heeft een structurele oplossing. Alleen voor de rijstboeren is er geen oplossing. Door deze enorme droogte zijn zelfs de vissen in de irrigatiekanaaltjes van de rijstvelden doodgegaan. Inzaaien zie ik echt nog niet gebeuren en het nadeel zal zijn dat we dan in de regentijd zullen oogsten. Ook voor die gevolgen moeten we instaan, terwijl de verkoopprijs van een baal natte padie ver beneden de kostprijs ligt”, deelt Persaud teleurgesteld mee.

Wanita Ramnath

Wednesday 21 August
Tuesday 20 August
Monday 19 August