Staatsraad buigt zich over verkoop 30% aan Rosebel
23 Apr 2019, 00:00
foto
De 30% aandelen in de Saramacca concessie van de Staat wordt verkocht aan Rosebel Gold Mines voor US$ 75 miljoen.


De regering heeft zich niets aangetrokken van de kritiek van de oppositie om de 30% rechten via NV 1 in de Saramacca concessie te verkopen aan Iamgold/Rosebel Gold Mines. De zaken zijn al beklonken met de Canadese goudmaatschappij. De Raad van Ministers heeft goedkeuring gehecht aan de verkoop van de aandelen voor US$ 75 miljoen. De wetswijziging is reeds naar de Staatsraad die deze week bijeenkomt hierover en zal advies uitbrengen aan de president.

De Nationale Assemblee is het enige orgaan dat de regering kan tegenhouden om de aandelen te verkopen. Binnen de coalitie zijn er bij diverse leden ook bezwaren tegen de verkoop van de aandelen. Het is niet verwachtbaar dat de bezwaren stand gaan houden, aangezien ondanks strubbelingen tot nu toe, al dan niet met wijzigingen, wetten worden goedgekeurd door de coalitie.

De regering heeft geld nodig en heeft besloten de aandelen van de hand te doen. De Delfstoffenwet tussen Rosebel Gold Mines, NV Grassalco en de Staat wordt voor de derde keer gewijzigd. De Staat en Grassalco dragen alle rechten en belangen over aan de multinational. Additioneel zal Suriname US$ 25 ontvangen voor elke aangetoonde troy ounce goud.

De Republiek Suriname kent Rosebel Gold Mines exclusieve rechten toe op alle terreinen en concessies binnen het 'gebied van interesse' van Rosebel zodra deze terreinen en concessies publiek domein worden. Rosebel heeft het recht om een aanvraag in te dienen voor nieuwe exploratierechten voor goud en andere delfstoffen binnen het 'gebied van interesse' van Rosebel en de Republiek zal dat exploratierecht terstond uitgeven, mits dat terrein niet is uitgegeven aan een derde en RGM voldoet aan alle voorwaarden van de Mijnbouwwet. De termijn van de Gross Rosebel concessie en de Gross Rosebel overeenkomst wordt verlengd met een periode van vijftien jaar tot 2042.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April