Sudan: Demonstranten leiders eisen einde ‘deep state’
15 Apr, 12:33
foto
Betogers weigeren het complex van het hoofdkwartier van het leger in Khartoum, Sudan te verlaten. (Foto's: AFP)


Organisatoren van massale protesten in Sudan hebben de BBC verteld dat ze de volledige ontmanteling van de 'deep state' willen die de afgezette leider Omar al-Bashir heeft achtergelaten. Een woordvoerder zei dat leiders van het afgezette regime voor de rechter moeten worden gebracht.

Het leger heeft Bashir de vorige week afgezet, nadat hij 30 jaar aan de macht was geweest. Een Militaire Raad heeft in twee jaar tijd verkiezingen beloofd. Maar demonstranten blijven gekampeerd buiten het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Khartoum, en eisen een burger regering.

Berichten vandaag melden dat er pogingen waren gedaan om de actie binnen het complex te beëindigen, maar demonstranten sloegen de handen ineen, waardoor de troepen moesten terugtrekken om confrontatie te voorkomen.

De menigte scandeerde "Vrijheid" en "Revolutie", en deed een beroep op soldaten om hen te beschermen, zeiden getuigen. De Sudanese Professionals’ Association (SPA), die de protesten heeft geleid, drong er bij de supporters op aan elke poging om de actie te beëindigen, te dwarsbomen.

"We hopen dat iedereen meteen naar de gebieden van de acties gaat om je revolutie en je prestaties te beschermen", zei hij in een verklaring. De tijdelijke Militaire Raad trachtte zondag de protestleiders te sussen en hen te vertellen dat sleutelfiguren uit de voormalige regering waren gearresteerd. Het is niet duidelijk wie die ambtenaren zijn.

Een militaire woordvoerder beloofde ook om demonstranten niet uiteen te drijven en zei dat de raad "klaar was om te implementeren", ongeacht met welke burgerregering de oppositiepartijen mee instemden.

In een andere ontwikkeling zouden 13 mensen naar verluidt zijn gedood tijdens een gewapende aanval op demonstranten in de onrustige regio van Zuid-Darfur tijdens het weekend. "Gewapende mannen" vielen de anti-regerings protestmars aan in een kamp voor ontheemden ongeveer 17 km ten oosten van de regionale hoofdstad, Nyala, meldt de private Darfur 24 nieuwswebsite.

Het Internationaal Strafhof heef tBashir aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. De gevallen leider ontkent elk vergrijp.

Eis betogers
Amjad Farid, een woordvoerder van de SPA, vertelde de BBC dat zij de Militaire Raad die Sudan nu leidt "volledig" heeft afgewezen. Hij zei dat hun eisen de "volledige ontbinding van de diepe staat" omvatten en de ontmanteling van staatsinformatie-instellingen. Oppositiepoliticus Mubarak al Fadil vertelde de BBC dat de rol van het leger na verloop van tijd zou afnemen. Ondertussen bleven demonstranten in Khartoum in een uitdagende stemming.

"We zijn hier om het hele systeem te verwijderen, een systeem dat niet gelijkwaardig is aan de mensen", vertelde Mohammed Jakur aan het persagentschap AFP. "Een systeem dat mensen in armoede laat, een systeem dat Sudan, als een rijk land met menselijke en natuurlijke hulpbronnen, niet toestaat om als enig ander land in de wereld te handelen."

Op een persconferentie zondag zei woordvoerder majoor-generaal Shams Ad-din Shanto dat de Militaire Raad geen premier zal benoemen. "Die zal gekozen worden.” Hij heeft de menigte opgeroepen "om het normale leven te hervatten" en om ongeoorloofde wegversperringen te stoppen. "Het opnemen van wapens wordt niet getolereerd," voegde hij eraan toe.

De Militaire Raad kondigde ook een reeks besluiten aan, waaronder: nieuwe hoofden van het leger en de politie, een nieuw hoofd van de machtige National Intelligence and Security Service, comités om corruptie te bestrijden en de voormalige regeringspartij te onderzoeken, het opheffen van alle mediabeperkingen en censuur, de vrijlating van politie- en veiligheidsfunctionarissen die worden vastgehouden wegens steun aan demonstranten. Er is ook een evaluatie van de diplomatieke missies en zijn de Sudanese ambassadeurs in de VS en de VN in Genève ontslagen.