Koniki: NJP kiest voor 'bigger person' positie
29 Mar 2019, 16:26
foto


(Ingezonden)

In het belang van de jongeren van Suriname en het jongerenbeleid heeft het Nationaal Jeugd Parlement (NJP) besloten de vergaderingen voor de kennismaking en verkiezingen van jeugdambassadeurs te houden. Na consultatie met de jongerenorganisaties van Suriname hebben wij besloten om ‘The bigger person’ te zijn, gezien het feit dat het vakministerie van Sport en Jeugdzaken niet het jongerenbelang voorop stelt. Het NJP heeft volgens het Staatsbesluit 10 januari 2017 no.2 artikel 10 lid b de bevoegdheid om het jeugdbeleid te bewaken en te controleren op de uitvoering.

Het zojuist genoemde artikel lijkt op een sta in de weg, vandaar dat wij niet op één lijn konden staan. Met het controlemechanisme van het NJP wordt er veelal geen rekening gehouden. En als het toch per abuis gehanteerd wordt, is dat wanneer het in de meeste gevallen partijpolitieke voordelen zal opleveren.

Wij hadden nimmer verwacht dat de president van de republiek Suriname, onder wie wij rechtstreeks vallen volgens het Staatsbesluit 10 januari 2017 no. 2, zijn jongeren zou negeren. Wij hebben tot twee keren een brief gericht naar de president waarop wij tot heden geen respons hebben gekregen. De eerste brief naar de president was op 10 december 2018 en de tweede brief op 10 januari 2019. Het staatshoofd geeft op diverse gelegenheden aan dat bij hem jeugdparticipatie centraal staat. Maar nu zijn wij helaas een andere mening toegedaan. Maar jammer genoeg ervaren wij dat zulks het geval is.

Wij vinden dat Jeugdparticipatie niet moet worden misbruikt als een instrument van symbolische politiek, maar participatie moet gezien worden als een dialoog over onze komende generatie. '

De perikelen rondom de verkiezingen van jeugdambassadeurs vallen niet goed te praten. Het is betreurenswaardig wat wij allemaal moeten meemaken als jongeren van Suriname wanneer je het werk als jeugdparlementariërs wilt doen naar eer en geweten. Het ziet er zelfs naar uit dat de toekomst van de opkomende jonge leiders van ons geliefd land in gevaar dreigt.

Toegezonden besluiten van het NJP worden sinds het ontstaan van het instituut van de tafel geveegd. De belangen van de Surinaamse jongeren worden selectief behartigd. Het is teleurstellend om te zien hoe volwassenen zich opstellen van wie wij de begeleiding verwachten.

Sinds kort heeft de kandidaat voor de verkiezingen van SDG jeugdambassadeurs, Edgar Sampie, zich teruggetrokken en doet niet verder mee met de verkiezingen. Dat liet hij de leiding van het NJP weten in een onderhoud met hem op 14 maart 2019.

Wij wensen de geëiste verantwoordelijkheid volgens het Staatsbesluit en reglement van orde niet onder tafel en stoelen te schuiven. Wij zullen nimmer het Staatsbesluit en het reglement van orde op een willekeurige wijze handhaven. Wij zullen onze jongeren niet misleiden. Wij gaan voor de veranderingen die wenselijk zijn. Hiermee willen wij duidelijk maken dat we niet in strijd zijn met het ministerie van Sport en Jeugdzaken of de regering. Maar we zijn in strijd met onrechtvaardigheid.

Koniki Kelvin
Vz NJP 2017-2020
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April