Gadjradj ontkent bezit Nederlandse nationaliteit (update)
23 Mar, 09:44
foto
Dit document waaruit zou blijken dat Samantha Gadjradj de Nederlandse nationaliteit heeft, is gepresenteerd als protest tegen haar deelname aan de verkiezing als deken van de SOvA.


De verkiezing van een nieuwe deken en leden van Raad van Bestuur van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA) is vanmorgen begonnen bij theater Unique. Er is een protest ingediend bij de verkiezingscommissie over de deelname van Samantha Gadjradj. Zij zou de Nederlandse nationaliteit hebben. Gadjradj ontkent dat zij de Nederlandse nationaliteit heeft. Het protest tegen haar is niet in behandeling genomen. Haar tegenkandidaat is Benito Pick. Ook Gadjaradj heeft geprotesteerd tegen de kandidatuur van Pick. Volgens haar heeft hij een Nederlands paspoort. Het nummer is: 3211459942.

Eerder deze week is door de groep Pick via de rechter gevraagd om de deelname van Gadjradj aan de verkiezing te verbieden. Volgens de groep zou de verkiezingscommissie het proces hebben beïnvloed. Deze vordering is afgewezen door de rechter. Gadjradj heeft een Surinaamse ID-kaart gepresenteerd bij haar kandidaatstelling. Zij bezit ook een Surinaams rijbewijs en een Surinaams paspoort. Advocaten met een Nederlandse nationaliteit mogen geen kandidaat zijn. Meer dan de helft van de leden van SOvA heeft de Nederlandse nationaliteit. Na een heftige discussie vanmorgen, is de stemming begonnen. De advocaten mogen tot 13.00 uur stemmen, ongeacht of zij bij zijn met de betaling van de contributie. Dit is door de rechter beslist, nadat een rechtszaak aanhangig is gemaakt hierover.

Naast de twee kandidaten voor het dekenschap zijn er ook twee lijsten voor de leden van Raad van Bestuur. Van de twaalf kandidaten worden degenen die de meeste stemmen hebben, gekozen. Het maakt niet uit op welke lijst zij staan.

Harish Monorath, de huidige deken, had zich ook kandidaat gesteld. Zijn kandidatuur is afgewezen door de rechter. Hij had zich voor de derde keer verkiesbaar gesteld voor deze functie, wat volgens de wet niet kon. Monorath stelde zich op het standpunt dat hij de eerste keer slechts één jaar voor die functie was gekozen nadat zijn voorganger 65 jaar geworden was en rechtswege geen deken meer kon zijn.