Indiase Culturele Raad verstevigt relaties met Suriname
23 Mar, 07:40
foto
Ambassadeur Aashna Kanhai in New Delhi met de ICCR-directeur Akhilesh Mishra.


De Indian Council for Cultural Relations (ICCR) gaat de bestaande samenwerking met Suriname uitbreiden. Ambassadeur Aashna Kanhai heeft in New Delhi daarover gesproken met de ICCR-directeur Akhilesh Mishra.

De landen in het Caribisch Gebied met Indiase Diaspora hebben volgens Mishra een speciale plek in de culturele agenda van de Indiase regering. In december vorig jaar was de voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname op werkbezoek in India om voornamelijk de mogelijkheden voor samenwerking die de ICCR biedt, te exploreren.

Verder is gesproken om binnenkort in Suriname, workshops te organiseren in Kalaripayattu, een eeuwenoude Zuid-Indiase gevechtssport. Het sponsoren van Surinaamse artiesten in India alsmede het stimuleren van studiemogelijkheden, en/of korte opleidingen voor Surinamers in India, zijn ook besproken. ICCR-directeur kijkt uit naar voorstellen van de zijde van Suriname. Hij heeft toegezegd dat de ICCR zoveel als mogelijk medewerking zal verlenen.

De hoge kosten vormen voor vele Surinamers een drempel om hun ambitie om een uitwisselingsstudie of cursus in kunst (zang, dans beeldende-)  of cultuur, te volgen. Beide functionarissen zullen ernaar toe werken dat er mogelijkheden daartoe worden geschapen.

Ambassadeur Kanhai heeft de behoefte aan Sitar-lessen in Suriname aangehaald. Sitar is een typisch Indiaas snaarinstrument met 18 tot 21 snaren. Directeur Mishra heeft toegezegd er zeker werk van te maken dat in die behoefte wordt voorzien. Hij vindt het behoud van de dynamiek in de relatie met Suriname heel belangrijk. Hij hoopt dat de plannen met voortvarendheid kunnen worden uitgevoerd.