Venezuela: Hulpkonvooi gaat naar grens Colombia
21 Feb 2019, 16:51
foto
Mensen wachten langs de straten in Caracas op het konvooi van Juan Guiado, die vele landen hebben erkend als interim-president van Venezuela. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido heeft Caracas vandaag verlaten met ongeveer 80 wetgevers op een 800 km lange reis naar de Colombiaanse grens. Ze hopen daar voedsel en medicijnen te ontvangen om tekorten te lenigen in weerwil van president Nicolas Maduro.

De belegerde regering van Maduro die ontkent dat er een economische crisis is in Venezuela, zei vandaag dat het overweegt om de grens met Colombia te sluiten en dat het de grens met Brazilië zou sluiten.

Guaido, die door tientallen landen wordt erkend als het wettige staatshoofd van Venezuela, heeft beloofd om de humanitaire hulp die zich al opstapelt in magazijnen aan de Colombiaanse kant van de grens zaterdag over land en over zee het land binnen te brengen.

De Braziliaanse regering beloofde dinsdag om hulp die zou worden gebracht in vrachtwagens bestuurd door Venezolanen. Guaido heeft gezorgd voor het transport.

In opmerkingen uitgezonden op de televisie vandaag, zei Maduro dat de opslag een "provocatie" was. Hij beweert dat de plannen van de oppositie een goedkope show zijn om zijn regering te ondermijnen. "Ik wil geen enkele beslissing van dit soort nemen, maar ik evalueer het, een totale sluiting van de grens met Colombia," zei Maduro.

Menigten vormden zich langs een hoofdweg in de hoofdstad. De massa zwaaide met Venezolaanse vlaggen en gilde in steun, terwijl het konvooi van bussen van oppositie-wetgevers vertrok. "Door deze oproep tot humanitaire hulp, zal de bevolking baat hebben bij de aankomst van deze goederen aan de Venezolaanse grens", zei oppositiewetgever Edgar Zambrano terwijl hij wachtte om in te stappen in een bus op een plein in het oosten van Caracas.

Guaido beriep zich op de grondwet om op 23 januari het interim-presidentschap op zich te nemen. Hij veroordeelde Maduro als een onrechtmatige bezitnemer.

Politieke analisten zeggen dat de confrontatie aan de grens zaterdag minder gaat over het voorzien in de behoeften van Venezuela, maar meer over het testen van de loyaliteit van het leger tegenover Maduro door het te wagen om de hulp te weigeren.

Guaido heeft nog steeds geen details gegeven over hoe de hulp zal komen. Oppositieleden hebben voorgesteld om menselijke ketens over de Colombiaanse grens te vormen om pakketten van persoon tot persoon te passeren en vloten van boten die aankomen van de Nederlandse Caribische eilanden.

Een oppositiewetgever in de zuidoostelijke deelstaat Bolivar zei dat hij en een twintigtal andere politici ook naar de grens met Brazilië zouden reizen.

Maduro beschuldigt de regering-Trump dat die zijn afzetting forceert. Washington heeft Guaido erkend, maar heeft ook verlammende sancties opgelegd aan de Venezolaanse regering.

De Verenigde Staten hebben talloze hulp naar de grens gestuurd, die Maduro heeft bespot als een "goedkope show." Vicepresident Delcy Rodriguez heeft beweerd dat de hulp giftig is en tot kanker kan leiden.

De regering van Maduro zei woensdag dat het de zeegrens van het land met de Caribische eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire heeft gesloten, nadat de regering van Curaçao zei dat het zou helpen bij het opslaan van hulp voor Venezuela. Een boot met 250 ton hulp verliet woensdag de hoofdstad van Puerto Rico in San Juan, op weg naar Venezuela, zei de lokale overheid in een verklaring.

Colombia heeft vijf Venezolanen uit de Colombiaanse grensstad Cucuta verdreven omdat ze 'activiteiten uitvoeren die de veiligheid van burgers en de sociale orde aantasten', zei het migratiebureau woensdag laat in een verklaring. "We weten dat de Maduro-dictatuur er de hand in heeft bij het beïnvloeden van nationale veiligheid vanwege de komende gebeurtenissen," voegde directeur Christian Kruger eraan toe.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April