Vier partners willen elektrificatie-project financieren
30 Jan 2019, 18:36
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bedankt Nawaf Fares Al-Dabbous van Kuwait Fonds for Arab Economic Development. (Foto Financiën/NII)


Financiën zegt dat succesvol is onderhandeld om het project opwekking en transmissie van elektriciteit in Paramaribo (Paranam) en Nickerie (Clara polder) uit te kunnen voeren. Vier internationale partners zijn bereid voor financiering van dit project tot US$ 120 miljoen. De financiering zal geschieden via concessionele leningen met rentes van minimaal 2.5% per jaar. Suriname zal een deel van de financiering voor zijn rekening nemen via de investeringen van de EBS N.V.

Het ‘Expansion of Power Generation, Transmission and Distribution Systems Project’moet bijgedragen aan de stijgende behoefte aan energie voor zowel de huishoudens als het bedrijfsleven. De vergaderingen van de vertegenwoordigers van de Islamic Development Bank (ISDB), het Kuwait Fonds for Arab Economic Development, het OPEC Fund for International Development (OFID) en de Caribbean Development Bank (CDB) zijn onlangs in Suriname gehouden.

De 16 vertegenwoordigers spraken volgens een bericht van Financiën, via het Nationaal Informatie Instituut, hun waardering uit over de unieke situatie om de vier internationale organisaties op hetzelfde moment in Suriname te hebben, voor de beoordeling van één project. De beoordeling is positief en werd afgesloten met de ondertekening van de 'Minutes of Meeting' door alle partijen.

Het OFID, die de rehabilitatie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de bouw van zes poliklinieken via de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) financiert, heeft tijdens dit bezoek ook positieve resultaten bereikt. De oorspronkelijke bijdrage van de ISDB, die in dit project is weggevallen, wordt volledig door de OFID overgenomen, waardoor de financiering van het project normaal voortgang kan vinden. Hierdoor zullen in het AZP naast de rehabilitatie van het beddenhuis binnenkort ook de rehabilitatie van de Intensive Care Unit, de operatiekamers en de inrichting volgen. Door de RGD zijn de drie poliklinieken in afrondende fase en worden de procedures voor de aanbesteding van de resterende drie poliklinieken nu voorbereid.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April