VS erkent oppositieleider als president Venezuela
23 Jan 2019, 19:44
foto
Juan Guaido, voorzitter van de Nationale Vergadering van Venezuela, gebaart naar supporters tijdens een betoging tegen de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro en ter herdenking van de 61e verjaardag van het einde van de dictatuur van Marcos Perez Jimenez in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De regering-Trump heeft de druk op de Venezolaanse president Nicolas Maduro vandaag opgevoerd. Zij kondigde aan dat Washington de oppositieleider van het land als interim-president erkent. Tegelijkertijd stelde de VS mogelijke nieuwe sancties tegen de vitale oliesector in Venezuela in het vooruitzicht. Uren nadat Washington zijn steun uitsprak voor de oppositieleider, heeft Maduro verklaart alle banden met de VS te verbreken. Hij geeft de Amerikaanse diplomaten 72 uur de tijd om Venezuela te verlaten.

Met straatprotesten die in Venezuela gaande zijn tegen Maduro, zei Trump dat de Verenigde Staten Juan Guaido, voorzitter van het door de oppositie gecontroleerde Congres, als de leider van het land heeft erkend. Hij noemde de regering van president Nicolas Maduro 'onwettig'.

"Ik zal de volledige potentie van de economische en diplomatieke macht van de Verenigde Staten blijven gebruiken om de Venezolaanse democratie te herstellen," zei Trump in een verklaring, die andere regeringen op het westelijk halfrond aanmoedigde om Guaido ook te erkennen. De regering had gewacht met de aankondiging totdat Guaido woensdag was beëdigd als de tijdelijke president van het land.

In een verklaring riep de minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, Maduro op een stap opzij te zetten. Hij heeft het Venezolaanse leger aangespoord om de inspanningen om de democratie te herstellen, te ondersteunen.

Venezolaanse sympathisanten van de oppositie drongen er bij Guaido op aan het presidentschap op zich te nemen, omdat Maduro op 10 januari werd ingehuldigd voor een tweede termijn. Maduro won vorig jaar een breed geboycotte verkiezing, die de Verenigde Staten en vele andere buitenlandse regeringen beschreven als frauduleus.

De 35-jarige Guaido heeft de oppositie nieuwe kracht gegeven met een campagne om Maduro tot overheerser te verklaren. Hij heeft beloofd een overgang naar een nieuwe regering te sturen. Venezuela kampt met een instorting van zijn economie en een hyperinflatie.

Guaido is een nieuwkomer op het nationale toneel. Hij is op 5 januari gekozen tot voorzitter van het Congres. Hij had eerder gezegd dat hij bereid was om Maduro te vervangen als hij de steun van het leger had, met als doel vrije verkiezingen te houden. Buurlanden van Venezuela, Brazilië en Colombia steunen Guiado ook. Zo ook Costa Rica en Guatemala.

Amerikaanse functionarissen hebben de afgelopen dagen openlijk gezegd dat Maduro niet langer een legitieme claim op macht had. De bronnen erkenden dat formele erkenning van Guaido zou worden bemoeilijkt door vragen over hoe om te gaan met Amerikaanse diplomaten uit Venezuela en wie nu zijn bankrekeningen en andere Amerikaanse activa zou controleren.

Het was ook onbekend of Guaido en het door de oppositie gecontroleerde congres nu zouden proberen controle uit te oefenen over Citgo, de Amerikaanse raffinage-afdeling van het door Venezuela geleide oliemaatschappij PDVSA. Zo'n beweging zou ook averechts kunnen werken als Maduro de beëdiging van Guaido en de erkenning van de VS zou gebruiken als een voorwendsel om actie te ondernemen, zoals hem in de gevangenis stoppen.

Canada is ook van plan Guaido te erkennen, zei een Canadese regeringsfunctionaris op woensdag. Om de druk op Maduro op te voeren, zou de regering Trump deze week nieuwe politieke sancties zou kunnen opleggen aan de vitale oliesector in Venezuela als de politieke situatie daar verder verslechtert.

Amerikaanse functionarissen overwegen allerlei mogelijke maatregelen, waaronder het beperken van de Amerikaanse invoer van Venezolaanse olie of zelfs een volledig verbod, om Maduro's regering te straffen. Maar er zijn geen definitieve beslissingen genomen omdat Washington de straatprotesten in het land nauwlettend in de gaten houdt.

De beslissing van Washington kan afhangen van hoe hard Maduro tegen demonstranten optreedt en hoe hij reageert op de eedaflegging van Guaido. Sinds eind vorig jaar heeft het Witte Huis er ook over nagedacht om Venezuela op de Amerikaanse lijst van staatssponsors van terrorisme te zetten. Het Witte Huis is gefrustreerd geraakt door de bestaande sancties tegen Venezuela, die tot dusverre de olie-export hebben bespaard. Washington heeft het gevoel dat de sancties niet het gewenste effect hebben gehad. Het afsnijden van de Venezolaanse export zou de inkomsten naar het enige OPEC-land van het westelijk halfrond smoren.

De VS heeft geen uitgebreide, aan olie gerelateerde maatregelen, getroffen om niet alleen het lijden van de Venezolaanse bevolking niet erger te maken, maar ook om te voorkomen dat er problemen ontstaan voor Amerikaanse bedrijven en consumenten.
Amerikaanse raffinaderijen zoals Valero, Chevron en PBF Energy hebben de afgelopen weken besprekingen gevoerd over de mogelijkheid van dergelijke sancties door de Amerikaanse regering. Bedrijven zijn al begonnen met het bieden van prijzen voor alternatieve soorten ruwe olie om de Venezolaanse olie te vervangen.

De ruwe Venezolaanse export naar de VS daalde vorig jaar met 15 procent tot het laagste jaargemiddelde in bijna drie decennia. De snel dalende olieproductie in Venezuela en de financiële sancties blijven de verkoop beïnvloeden.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April