Colombia: Ex-Farc-leider beschuldigt regering van verraad
13 Jan 2019, 08:43
foto
Iván Márquez (links) heeft vier jaar lang onderhandeld over de vredesovereenkomst met de Colombiaanse regering.(Foto: Reuters)


Een voormalige bevelhebber van de Colombiaanse Farc rebellengroep, Iván Márquez, heeft zes maanden nadat hij was ondergedoken een video uitgebracht. In het filmpje beschuldigt hij de regering van verraad van de voorwaarden van het historische vredesakkoord ondertekend in 2016.

Hij zegt dat 400 gemeenschapsleiders en 85 voormalige strijders zijn gedood sinds het vredesakkoord werd ondertekend. Márquez leidde het onderhandelingsteam van de Farc in de gesprekken, die op Cuba werden gevoerd en vier jaar duurden. De Farc zei altijd dat het bang was voor represailles van degenen die tegen het vredesproces waren.

In april werd één van zijn oudste leiders, Jesús Santrich, gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten, op beschuldiging van drugshandel. Kort daarna gaf Márquez zijn zetel in de Colombiaanse Senaat op en dook hij onder. Márquez onthult zijn verblijfplaats niet tijdens de video van 12 minuten, die hij voorbereidde voor de 24e Internationale Rosa Luxemburg-conferentie in Berlijn.

De Farc, oftewel de revolutionaire strijdkrachten van Colombia, is nu een politieke partij die bekend staat als de revolutionaire alternatieve gemeenschappelijke strijdmacht met vijf zetels in de Senaat en vijf in het Huis van Afgevaardigden.

Resultaten ontmoedigend
Márquez zei dat de linkse groep in de laatste fase van de onderhandelingen een cruciale fout heeft gemaakt: "We kwamen overeen onze wapens neer te leggen voordat we overeenstemming bereikten over de politieke, economische en sociale integratie van de strijders." Maar de voormalige commandant, wiens echte naam Luciano Marín is, zei dat hij zich blijft inzetten voor vrede en voor de volledige uitvoering van de overeenkomst.

"Op 24 november 2016 werd in Havana de definitieve overeenkomst getekend om het conflict te beëindigen en een stabiele en duurzame vrede tot stand te brengen", zei hij. "Slechts twee jaar later zijn de resultaten in termen van uitvoering van het akkoord door de overheid ontmoedigend."

De regering van president Iván Duque zegt dat het stappen onderneemt om de veiligheid voor voormalige rebellen te vergroten. Duque die kritiek had op de vredesovereenkomst, trad in augustus in functie. Hij verving Juan Manuel Santos, die de Nobelprijs voor de Vrede won voor zijn rol in de overeenkomst met de Farc. Het akkoord maakte een einde aan meer dan vijf decennia van conflicten.

Een week geleden drong de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, president Duque op om meer te doen om voormalige rebellen te beschermen. Hij zei dat velen van hen waren gedood door illegale gewapende groepen en drugsbendes.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April