Paus doet beroep op EU-leiders over migranten
06 Jan 2019, 17:01
foto
Paus Franciscus heeft zijn opmerkingen gemaakt voor 60.000 gelovigen. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft er bij de Europese leiders op aangedrongen te stoppen met kibbelen over het lot van 49 migranten en vluchtelingen die vastzaten aan boord van twee humanitaire reddingsschepen aan de Middellandse Zee en hen een veilige inloophaven te bieden. Francis, die 60.000 gelovigen toesprak op het Sint-Pietersplein vandaag, ging in diplomatieke op fricties tussen Italië en Malta en in een intern geschil tussen leiders van de populistische regering van Italië.

"Ik doe een oprechte oproep aan Europese leiders om concrete solidariteit te tonen voor deze mensen," zei Francis, waarbij hij zijn stem verhief. Ze waren alleen "op zoek naar een veilige haven waar ze van boord kunnen gaan", zei hij.

Tweeëndertig mensen zijn aan boord van de Sea-Watch 3, een schip van een Duitse humanitaire groepering, die hen op 22 december uit een onveilige boot uit Libië pikte. Onder de migranten zijn drie kleine kinderen en vier tieners. Een ander schip, die vaart voor de Duitse groep Sea-Eye, heeft 17 mensen bij zich die op 29 december zijn gered.

Vorige week hebben bijna twee dozijn humanitaire groepen, waaronder Amnesty International en de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties, de Europese Unie opgeroepen om een veilige haven aan te bieden aan beide schepen. Tijdens een politieke bijeenkomst kort voordat de paus in hoger beroep ging, verdedigde de Maltese premier Joseph Muscat de weigering van zijn land om de schepen toe te laten, omdat hij zei dat hij geen wettelijke verantwoordelijkheid had voor de redding. Hij beschuldigde de critici van Malta van het spelen van "de heilige van Kerstmis" terwijl ze de schepen afwezen.

"We moeten een balans vinden tussen het menselijke aspect en de nationale veiligheid, een kwestie die een precedent kan scheppen en daar moeten we waakzaam voor blijven", zei hij.

De Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio, leider van de 5-Star Movement, antwoordde Muscat en zei dat Italië al jarenlang migranten toeliet die via de Middellandse Zee aankwamen. "Nu moet Malta zijn deel doen, dat is onze positie," zei hij.

Di Maio heeft gezegd dat Italië vrouwen en kinderen zal opnemen als Malta toestaat dat de schepen aanleggen. Maar minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, die de anti-immigranten League-partij leidt en havens heeft gesloten voor reddingsschepen, is hiertegen. Salvini heeft vaak kritiek geuit op Francis, die de verdediging van migranten tot een van de belangrijkste thema’s van zijn pontificaat heeft gemaakt.

Italië en Malta zijn overwegend katholieke naties, maar de invloed van de kerk in de politiek is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April