Chinese ambassade verdiept relatie Suriname via sport
06 Jan 2019, 08:30
foto
De Chinese ambassadeur Liu Quan (l) en SVB-voorzitter John Krishnadath bij de start van de Chinese Ambassador’s Football Cup’ de eerste in een serie. (Foto: Ranu Abhelakh)


China zal de komende tijd meer sportactiviteiten in Suriname ondersteunen. Naast jarenlange steun voor tafeltennis, richt de Chinese ambassade in Paramaribo de blikken op andere takken van sport. Van het weekend startte een voetbaltoernooi voor jeugdigen, “de eerste in een serie van Chinese Ambassador’s Cups-voetbal", zegt ambassadeur Liu Quan van China.

Liu, net vier maanden op zijn nieuwe post, heeft de afgelopen periode verschillende ministers ontmoet. Zij gaven aan dat sport een goed gebied is om op te focussen in de samenwerking Suriname-China, vertelt hij. “Surinamers houden van sport.” De ambassade zal samen met het sportministerie activiteiten organiseren. De ambassadeur stelt gezamenlijke evenementen in het vooruitzicht zoals de Ambassador’s Cups voor volleybal, badminton, zwemmen en hardlopen.

Verschillende sportbonden benaderen de ambassade ook voor ondersteuning, zoals de tafeltennisbond die naar Chinese trainers vraagt, geeft Liu aan. “We zullen met de verschillende sportdisciplines verder nagaan wat wij via sport kunnen doen, om vriendschap en een beter begrip onder de volken te verbeteren.” Hij benadrukt dat de Suriname-China relatie niet alleen bestaat op overheidsniveau. “Die is tussen de volken en de people-to-people relatie is het fundament van deze geweldige relatie.”

Reden te meer waarom de Chinese diplomatieke missie zich bezighoudt met de interesses van de lokale gemeenschap. Liu verwijst naar het Chinees schenkingsproject Sophia’s Lust Buurtcentrum. Er worden veel activiteiten georganiseerd en die zijn deel van mensen hun persoonlijk leven, weet hij. “Zulke activiteiten zijn van grote betekenis in de relatie China-Suriname.”

Liu kijkt uit naar een vervolg van het pilotproject ‘Chinese Ambassador’s Football Cup’ voor jeugdigen. Dit is in samenwerking met de Surinaamse Voetbal Bond (SVB). De SVB heeft al daarover nagedacht en wil dit jaar starten met meisjescompetities – tien clubs in de leeftijdscategorieën U13 en U15.
“Wij willen hen voorzien van complete kits: kleding en schoenen en de trainers krijgen een cursus”, zegt voorzitter John Krishnadath. Hij ziet graag dat de ambassade hen in contact brengt met Chinese fabrikanten van de sportuitrusting en hen helpt met de bestelling. “Ik vraag niet om financiën hiervoor, maar ook dat is natuurlijk welkom.” De SVB wil elk kind van drie kits voorzien.

Over het opzetten van nog meer sportfaciliteiten, zoals een stadion is de ambassadeur duidelijk. China vraagt partnerlanden waar hun prioriteiten liggen. “Wij zeggen nooit: doe dit of dat. Het voorstel moet van de Surinaamse overheid komen, dan zullen we om de tafel zitten om het plan te bespreken.”
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April