VS: Budgetvergrendeling duurt voort, Trump geeft niet op
04 Jan 2019, 18:33
foto
President DonaldTrump spreekt met journalisten over grensbeveiliging in de Briefing Room in het Witte Huis. (Foto: Reuters)


Terwijl een gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid haar tweede week ingaat, komen president Donald Trump en congresleiders vanmiddag bijeen om te praten over het doorbreken van een impasse. Trump blijft bij zijn eis een grensmuur te bouwen terwijl de Democraten roepen om alternatieve veiligheidsmaatregelen.

Ongeveer 800.000 federale werknemers zijn op non-actief gesteld of zijn verplicht om zonder betaling te werken sinds de gedeeltelijke budgetvergrendeling van de regering op 22 december begon. Het blijft onduidelijk hoe groot de kans op vooruitgang zal zijn in de vergadering vanmiddag, omdat zowel Trump als de oppositie vasthouden aan hun standpunten.

Trump heeft tot nu toe geweigerd om zijn eis om meer dan US$ 5 miljard aan fondsen voor zijn muur langs de Amerikaans-Mexicaanse grens te laten vallen. Tijdens zijn presidentiële campagne had hij de belofte tot de grensmuur gedaan. "De president zal zich niet terugtrekken", zei woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis vrijdagochtend tegen verslaggevers. Tijdens een ontmoeting tussen de president en de Democraten op woensdag, zei Trump naar verluidt dat hij "er dwaas uitzag" als hij zijn eis liet varen.

Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, die donderdag de hamer in het parlement overnam, probeerde de kwestie van de muur en de overheidsfinanciering te scheiden. Ze riep Trump en zijn collega-Republikeinen in de Senaat op om agentschappen te heropenen terwijl de grensbesprekingen worden voortgezet. "De muur en de sluiting van de overheid hebben echt niets met elkaar te maken," zei Pelosi, die alle financiering voor wat zij een "immorele" grensmuur heeft genoemd, heeft verworpen, vandaag op een evenement dat de MSNBC had georganiseerd.

Steny Hoyer, leider van de meerderheid in het Amerikaanse Huis, zei dat democratische leiders in het Congres hoopten de sluiting op de vergadering op te lossen. "Ik hoop dat we de overheid gaan openen", vertelde hij aan MSNBC in een afzonderlijk interview.

Trump promootte de muur in tweets om de druk op Democraten op donderdag te houden, zelfs toen ze grote macht kregen met hun overname van het Huis van Afgevaardigden aan het begin van een nieuw Congres. Donderdagmiddag laat passeerde het Huis twee wetsontwerpen om overheidsinstanties onmiddellijk te heropenen voor verschillende tijdsperioden, ondanks een veto-dreiging door het Witte Huis.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April