Woorden schieten tekort bij rouwdienst bootslachtoffers
04 Jan 2019, 00:59
foto
Op een tafel branden twaalf kaarsen: elf voor de vrouwen en kinderen wiens lichamen geborgen zijn en één voor degene die nog vermist wordt. (Foto's: René Gompers)


In de Memre Buku kazerne zijn donderdagavond de slachtoffers van het bootongeluk van 28 december op de Coppenamerivier, met een rouwdienst herdacht. De sfeer is bedrukt, het verdriet is intens. De tranen zijn niet tegen te houden. Woorden van troost en stevige brasa's schijnen het leed niet te kunnen verzachten. Op een tafel branden twaalf kaarsen: elf voor de vrouwen en kinderen wiens lichamen geborgen zijn en één voor degene die nog vermist wordt.

Dominee Michel Stewart heeft het even moeilijk wanneer hij de namen en leeftijden van de slachtoffers voorleest. Decharel April en Djisrijel Biswane waren 4 jaar oud. Anjenie Hanoeman 1 jaar, Archana Hanoeman 6 jaar en Helga Hanoeman 30 jaar. Chivaro Monjok was 3, Larissa Monjok 7 en Ochinio Monjok 6. Anipa Paje Narsing was 69 jaar en Elisa Narsing 42 jaar. Chenilio Taloon is 3 geweest. Twee van de vrouwen waren in verwachting. Tursila Taloon wordt nog vermist deelt de dominee mee.

Familieleden en nabestaanden lopen naar voren om een kaars aan te doen wanneer de naam van hun geliefde genoemd wordt. De bazuinen spelen een stichtelijk lied tijdens de ceremonie. Het jammerlijke gesnikt van enkele mensen wordt erdoor gedempt. Toch is het erg ‘stil’ in de zaal, wanneer sommige nabestaanden meer dan een kaars aansteken. Pater Esteban Kross helpt de nabestaanden de kaarsen aan te steken. Een stevige bries beweegt door de ruimte en blaast de kaarsen weer uit. De kaarsen worden gedoofd. Pater Kross doet zijn best ze aan te houden. Het lukt eindelijk na een hele tijd, alle twaalf kaarsen branden tegelijk wanneer de nabestaanden in een rij de condoleances ontvangen.

Ook aanwezig zijn een aantal ministers en First Lady Ingrid Bouterse-Waldring, een aantal Assembleeleden van de coalitie en de oppositie. De echtgenote van de president is zichtbaar aangedaan. Een handdruk, een stevige brasa en een woord van bemoediging krijgen de nabestaanden van haar. Bij sommigen beginnen de tranen te vloeien, anderen houden zich sterk, een deel neemt gelaten de condoleances in ontvangst. “Ik zeg u eerlijk, het is heel moeilijk, ik ben erg aangedaan,”merkt dominee Michel Stewart op. “Kunt u zich dan indenken wat deze mensen meemaken? Surinamers, laten we ze bijstaan, laten we ze ondersteunen, laten we mee rouwen.” Zaterdag worden op Groningen 8 lichamen begraven. Op maandag worden er drie begraven te Welgedacht A, in Wanica. De overheid draait op voor alle kosten.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April