Enorme drukte bij emotioneel afscheid Japanse keizer
23 Dec 2018, 18:40
foto
Keizer Akhito en keizerin Michiko wuiven naar het volk vanuit het Imperial Palace in Tokyo. (Foto's: Reuters)


Meer dan 82.000 mensen hebben hun respect voor de keizer van Japan, Akihito, getoond toen hij traditiegetrouw zijn verjaardagstoespraak hield. Het de laatste toespraak van Akhito die 85 jaar is geworden en in april afstand van de troon doet.

Sprekend tot het volk vanuit het Imperial Palace in Tokyo, zei keizer Akhito dat hij “diepe troost” vond dat zijn zittingsperiode voorbij is gegaan zonder dat Japan opnieuw oorlog voerde. Hij werd emotioneel en bedankte de mensen van Japan en zijn vrouw keizerin Michiko voor hun steun.

Akihito is de eerste levende monarch die de Chrysanthemum-troon in bijna 200 jaar heeft opgegeven. De laatste keer dat een Japanse keizer aftrad, was in 1817. Keizer Akhito, die een hartoperatie heeft gehad en is behandeld voor prostaatkanker, zal in april worden opgevolgd door zijn oudste zoon, kroonprins Naruhito (58).

Zijn regeringsperiode van drie decennia staat bekend als het "Heisei-tijdperk", wat "vrede bereiken" betekent in het Japans. Tijdens zijn korte toespraak betuigde keizer Akihito ook medeleven en sympathie aan Japanners die familieleden hadden verloren of schade hadden geleden - een verwijzing naar de aardbevingen, zware stormen en hittegolven die het land het afgelopen jaar hebben getroffen.

Hoewel zijn positie ceremonieel is en hij geen politieke macht heeft, heeft Akihito veel van zijn heerschappij besteed aan het verspreiden van het bewustzijn van de acties van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog onder het bewind van zijn vader, keizer Hirohito. Hij heeft zijn spijt betuigd over de militaire acties van Japan in zowel China als het Koreaanse schiereiland, en heeft ook verschillende slagvelden in de Stille Oceaan bezocht om de doden te eren; acties die hem in conflict hebben gebracht met rechtse groepen thuis.

Voor zijn verjaardag zei hij tegen verslaggevers: "Het is belangrijk niet te vergeten dat ontelbare levens verloren gingen in de Tweede Wereldoorlog ... en deze geschiedenis nauwkeurig door te geven aan degenen die na de oorlog zijn geboren."

In oktober stemde de hoofdpriester van het controversiële Yasukuni-Heiligdom in Japan - dat de 2,5 miljoen doden van Japan eert, maar ook veroordeelde misdadigers van de Tweede Wereldoorlog veroordeelt – in om af te treden nadat hij kritiek had geleverd op keizer Akihito. Hij zei dat de keizer probeerde het heiligdom te vernietigen door het niet te bezoeken.

Sommige toppolitici, waaronder premier Shinzo Abe, hebben het Heiligdom bezocht, wat leidde tot een boze reactie van critici, waaronder China.

In zijn toespraak zei keizer Akihito ook dat hij hoopte dat Japan in staat zou zijn immigranten naar het land te verwelkomen met nieuwe wetgeving om meer buitenlandse arbeiders toegang te verlenen om het tekort aan arbeidskrachten door een vergrijzende bevolking op te vangen. Japan heeft tot nu toe beperkende immigratiewetgeving en accepteert weinig werknemers uit andere landen. Japan heeft deze maand een wet aangenomen om meer buitenlandse arbeiders binnen te laten om een tekort aan arbeidskrachten te verlichten, ondanks kritiek dat het te snel is opgezet en het risico loopt de werknemers bloot te stellen aan exploitatie.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April