Regering van Guyana gevallen door motie van wantrouwen
22 Dec 2018, 00:19
foto
Het parlement van Guyana vrijdagavond bijeen. De regering is gevallen nadat een motie van wantrouwen van de oppositie is aangenomen. (Beeld: Stabroek News)


De Guyanese regering, onder leiding van David Granger, is gevallen. De oppositie, Peoples Progressive Party, heeft vrijdagavond een motie van wantrouwen ingediend. Met de steun van parlementslid Charrandass Persaud van de AFC (coalitiepartner) is de motie aangenomen. Dit betekent dat binnen drie maanden nieuwe algemene verkiezingen moeten worden gehouden in het buurland.

Het stemgedrag van Persaud heeft de regering overrompeld. Volgens Stabroek News had de coalitie niet verwacht dat de motie van de oppositie het zou halen. Geprobeerd is tijdens de stemmingsprocedure het tij nog te keren, maar het is niet gelukt.

Persaud heeft wel minstens vier keer herhaald dat hij vóór de motie was, toen parlementsvoorzitter Barton Scotland het proces opnieuw had gestart. De stemming werd vervolgens afgesloten en de motie van wantrouwen haalde het met 33 vóór en 32 tegen. Het Guyanese parlement telt 65 leden. Met deze uitslag is het doek gevallen voor de regering. Deze motie komt in een tijd waarbij president Granger kampt met gezondheidsproblemen.

Oppositieleider tevens ex-president, Bharrat Jagdeo, had al eerder aangekondigd dat deze regering naar huis zou gaan, ongeacht of de motie van wantrouwen het zou halen of niet. Hij is ervan overtuigd dat de oppositie de komende verkiezing zal winnen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April