Achterstand grondpapieren in Albina ingelopen
18 Dec 2018, 08:26
foto


Het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft maandag 217 grondpapieren uitgereikt in Albina, Marowijne. Met deze stap probeert de overheid de jarenlange achterstand aan grondaanvragen in het district Marowijne, in te lopen.

Minister Roline Samsoedien zei dat het belangrijk is dat eenieder rechtszekerheid heeft op het stukje grond dat is aangevraagd. “Als je geen zekerheid hebt op het stukje grond dat jou toebehoort, kun je niets ondernemen. Met de grondpapieren kun je een lening sluiten bij de bank of je kunt een bouwvergunning aanvragen als je bijvoorbeeld een huis wilt bouwen”, hield de bewindsvrouw de mensen voor. Dit meldt RGB via het Nationaal Informatie Instituut.

Assembleelid Grace Watamaleo (NDP) zei bij de uitreiking dat velen hebben gewacht op dit moment en vandaag is het moment aangebroken. Zij merkte op dat eenieder recht heeft op een stukje grond, maar drukte de aanwezigen op het hart om na het verkrijgen van de papieren, de bijkomende zaken in orde te maken. Zo wordt voorkomen dat zij het stukje grond kwijtraken. Watamaleo zei dat na drie jaren weer grondpapieren verstrekt zijn in Marowijne.

De ontwikkeling van een district moet niet afhangen van de overheid alleen, de bewoners van het district moeten hun deel doen en zelf werken aan de ontwikkeling. “Wanneer we praten over ontwikkeling, moet je niet meteen denken aan grote fabrieken. Ontwikkeling begint met het planten van een peperboom op je erf”, zei Samsoedien.

Districtscommissaris (dc) Adjaikoemar Kali van Commewijne, die namens zijn collega Freddy Daniël van Marowijne gesproken heeft, zegt dat het de eerste keer is dat een minister van RGB persoonlijk naar het district is getogen om de grondpapieren uit te reiken. Hij is deze minister, haar staf en de medewerkers van het commissariaat dankbaar dat zij alles in het werk hebben gesteld, om de gronddocumenten te kunnen verstrekken.

Minister Samsoedien adviseerde de bewoners van het district om niet te beginnen met bouwwerkzaamheden alvorens zij de rechtszekerheid hebben op het stukje grond. “Als je vooraf bouwt bestaat de kans dat het stukje grond iemand anders toebehoort.”
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March