Vermissing vakbondsman Bynoe blijft een mysterie
18 Dec 2018, 10:28
foto
Waldo Bynoe


Stichting looft 12.000 euro uit voor informatie

In 2002 moest de heer Waldo Bynoe (voorzitter van de vakbond OSAV) zich melden op het politiebureau Geyersvlijt. Nadat hij het politiebureau verlaten had - hij verliet dit met een taxi - is er geen spoor meer van hem gevonden. Noch de politie, noch justitie kon bevredigende antwoorden geven op de vele vragen, die de familie toen had gesteld.

Via televisie en radio heeft de familie emotionele oproepen gedaan om informatieverstrekking van mensen, die iets meer zouden kunnen vertellen over de vindplaats van hun echtgenoot/vader. Niets van de toen verstrekte informatie kon worden gebruikt; veeleer waren het grappenmakers die ‘iets zouden weten; en of wisten waar hij gevonden zou kunnen worden….”

Opvallend
Een bekende vakbondsman die ‘zomaar’ verdwijnt in een democratische rechtsstaat Suriname en geen enkele vakbond (functionaris) die zich druk om gemaakt heeft door kritische vragen te stellen aan de politie en justitie. Je collega verdwijnt en er is stilzwijgen. Inmiddels is de heer Waldo Bynoe in 2015 ‘door justitie dood verklaard’. Lekker makkelijk en goedkoop. Ondanks oproepen van de familie en vrienden om de zaak te heropenen, is hieraan geen gehoor gegeven!

Rol politie en justitie
Bij velen in Suriname rijst de vraag welke rol de politie hierin heeft gespeeld. Vragen die aan de orde zijn:
- In wiens opdracht moest de heer Bynoe zich begeven naar het politiebureau Geyersvlijt?
- Is een proces-verbaal gemaakt van de ondervraging en wie waren de politiefunctionarissen die zich met de ondervraging hebben bezig gehouden?
- De heer Bynoe is door een taxi weggebracht op aandringen van de Politie Geyersvlijt. Is deze taxichauffeur (of bedrijf) te achterhalen? Waar is de heer Bynoe afgezet?
- Justitie heeft toentertijd een oproep geplaatst in de verschillende media van deze verdwijning. Sindsdien heeft de familie niets meer vernomen van Justitie omtrent het verdere verloop van haar onderzoek. 'Dossier gesloten'.

Midden 2018 was ik aanwezig op een vervolgseminar van de Stichting Vermiste Personen, welke in samenwerking met het Landelijk Bureau Vermiste Personen, de Radboud Universiteit Nijmegen en het Korps Landelijke Politiediensten werd gehouden.

In dit seminar kon ik kennismaken met het HMF-model. In Nederland verdwijnen jaarlijks 40duizend personen( Ministerie van Veiligheid en Justitie 2014). Al deze verdwijningen worden stuk voor stuk serieus genomen. Per vermissingscasus moet de politie snel een inschatting maken van de ernst van de vermissing, vaak op basis van weinig informatie. Vervolgens moeten er gerichte onderzoeksacties verricht worden om snel informatie te verzamelen over de verblijfplaats of toestand van de vermiste en over de aard van de vermissing. Ik wil niet al te uitgebreid ingaan over de hele procedure (een te ingewikkelde zaak).

Wat mij en velen bezighoudt, is:
- Is er door justitie en politie een goede analyse en onderbouwing gepleegd in deze vermissingszaak?
- Is er een degelijke evaluatie van alle vermissingsonderzoeken in Suriname (om te voorkomen dat beslissingen op basis van ónderbuikgevoelens ‘ worden genomen.
- Is de betreffende officier van Justitie die (neem ik aan) belast was met deze zaak, voldoende deskundig geweest om sturing te geven aan de politiefunctionarissen toentertijd?
- Dit bovenstaande speelt zich niet alleen af in Nederland, maar speelt ook in andere landen.
- Casussen uit het verleden laten zien dat het werk van een opsporingsteam vatbaar is voor tunnelvisie; er schijnt teveel en te zeer vastgehouden te worden aan 1 scenario of hypothese. Ik ben benieuwd naar de inhoud van het Procesverbaal toentertijd opgemaakt (en de rapporten van het OM) in de zaak Bynoe.

De heer Waldo Bynoe wordt sedert 2002 vermist. Opvallend is dat er geen foto’s van hem door justitie zijn verspreid in het land. Heel opvallend en amateuristisch. Ik heb gezocht naar zijn foto in het dossier Vermiste Personen van het KPS: niets van de heer Bynoe is terug te vinden. Zolang er geen stoffelijke resten van de heer Bynoe zijn terug te vinden wordt er van uit gegaan, dat hij nog in het leven is. Mochten er stoffelijke resten van hem worden gevonden, dan kan DNA-vergelijkingsonderzoek hierin een oplossing bieden en kan het dossier worden gesloten.

Het KPS (en Justitie) zou ook een beroep kunnen doen op de Dienst Bijzondere Vindingen van het KLPD in Nederland voor advies. Met geavanceerd materiaal zijn in de afgelopen jaren in Nederland ettelijke vermiste personen gevonden (in de meeste gevallen waren die al overleden en ergens begraven. Het KPS, c.q. Justitie zou- in samenwerking met de Stichting Vermiste Personen, een beroep kunnen doen op deze vorm van expertise.

In samenwerking met experts van de Nederlandse Politie Academie heeft TNO de basis voor het Hypothese Management Framework (HMF) voor vermissingen ontwikkeld, dat ondersteuning moet bieden aan opsporingsonderzoeken toegespitst op vermissingen (Wisse et.al 2011). Dit model heeft potentiële meerwaarde in vermissingsonderzoeken voor zowel Justitie als voor de Recherche. Het zou te ver voeren om alle 32 indicatoren te bespreken die ingezet kunnen worden om een beeld te krijgen van de gevolgde procedures bij de recherche van het KPS.

Feit is wel dat een heropening van de zaak Waldo Bynoe op z’n plaats- en noodzakelijk is. Het kan –en mag niet zo zijn, dat mensen in Suriname verdwijnen (wie het ook mag zijn), en dat er weinig inzet is van de verantwoordelijke autoriteiten. Dit wordt geen enkele familie toegewenst!.
Anno 2018 zijn de vragen nog steeds dezelfden:
- Zijn er mensen die informatie kunnen verschaffen over de verblijfplaats van de heer Waldo Bynoe? De heer Bynoe heeft laatstelijk gewoond te Meerzorg in het district Commewijne.
- Waarom hebben de verschillende vakbonden geen werk van gemaakt om zijn verdwijning boven water te krijgen?
- Er zullen mensen in Suriname zijn die iets afweten rondom deze zaak (hetzij binnen het KPS-bureau Geyersvlijt(2002-e.v.); de Justitiële Dienst van het KPS en bij de vakbonden;
- Is zijn verdwijning POLITIEK INGEGEVEN en wie zijn de opdrachtgevers?
- Wie is de taxichauffeur (geweest) die de heer Waldo Bynoe heeft opgehaald en waar is hij afgezet?
- Zijn er mensen in Paramaribo( of Meerzorg/Commewijne) die de heer Bynoe voor het laatst hebben gezien?

Beloning
In overleg met de Stichting Vermiste Personen is een beloningsbedrag van 12DUIZEND euro gereserveerd voor de informatie, die kan leiden naar de vindplaats van de heer Waldo Bynoe.
Alle serieuze informaties worden discreet behandeld.
Er kan gereageerd worden naar : coverdiep@gmail.com
Telefoonnummers: 00597 750 8 666- +31(0) 6 377 24 222


Drs. Ing. C.E. Overdiep MPHyl
Criminologische Onderzoeker/ Veiligheidsvraagstukken
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April