Discussies over wijziging kiesstelsel 2,5 jaar gaande
06 Dec 2018, 00:01
foto
Jules Wijdenbosch, voorzitter van de presidentiële commissie
'Evaluatie Kiesstelsel'. (Foto: Raoul Lith)


Oud-president Jules Wijdenbosch, voorzitter van de commissie 'Evaluatie Kiesstelsel' is er verbaasd over dat politieke partijen nu stellen dat de wijzigingen pas bij de volgende verkiezingen moeten ingaan. Dit, terwijl zij tijdens hearings met president Desi Bouterse kort na de verkiezing in 2015 aangegeven hebben dat het Kiesstelsel gewijzigd moest worden. Hier heeft de president invulling aan gegeven door een commissie te benoemen. Dit maakte Wijdenbosch duidelijk op een persconferentie woensdag.

Van de 19 politieke partijen die deelgenomen hebben aan de verkiezingen in 2015 waren 17 aanwezig op de eerste vergadering van de commissie ruim 2,5 jaar geleden. Ook maatschappelijke groepen zijn gehoord over het kiesstelsel, waarbij de meeste deskundigen en organisaties aangegeven hebben het eens mee te zijn dat deelname aan de verkiezingen in Suriname door combinaties van politieke organisaties niet langer mogelijk moet zijn. Wijdenbosch vindt het vreemd dat hij dezelfde deskundigen anders hoort praten over de pre-electorale combinaties.

Wijdenbosch vindt het niet terecht dat nu gesteld wordt dat kort voor de verkiezing wijzigingen worden doorgevoerd, terwijl al meer dan 2,5 jaar over het kiesstelsel wordt gesproken. Slechts DA'91 heeft onomwonden gesteld dat er geen wijzigingen doorgevoerd kunnen worden voor de verkiezingen van 2020. Na de hearings en bijdragen heeft de commissie het eindrapport in maart uitgebracht. De deelnemers hebben ook een exemplaar na enige tijd ontvangen. Intussen heeft de regering ontwerpwetten gestuurd naar De Nationale Assemblee voor wijziging van het kiesstelsel.

Het is eveneens niet zo dat het in de grondwet is opgenomen dat wijzigingen van het kiesstelsel niet meteen kunnen worden doorgevoerd. Wijdenbosch vindt het vreemd dat een politicus dit soort onjuiste zaken stelt. In 1987 is er juist ook opgenomen de regels voor politieke partijen opdat voorkomen wordt wat in 1963 en 1966 is gebeurd. Toen zijn wijzigingen van het kiesstelsel juist doorgedrukt. Dit mag nooit meer gebeuren, benadrukte Wijdenbosch. Het is onjuist om te stellen dat de regering haar machtspositie nu gebruikt, terwijl alle partijen betrokken zijn bij het proces en hun bijdrage hebben geleverd. Er is volgens Wijdenbosch geen sprake van machtsmisbruik.

U kunt het rapport van de presidentiële commissie hier downloaden.
pdf-icon.gif Eindrapport_Pres_Cie_Evaluatie_Kiesstelsel.pdf                
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April