Vissers blij met verklaring Staatsolie over schade
20 Nov 2018, 00:00
foto
Het moment dat de olietanker ongecontroleerd vaart op de vissersboten te Nieuw Amsterdam.


Vissers die schade hebben opgelopen doordat een olietanker is ingevaren op hun boten, waren in het ongewisse waar ze de schade moeten verhalen. Een olietanker, Tradewind Legend, is maandagmiddag om tot nog toe onbekende redenen op drift geraakt en heeft schade toegebracht aan zo’n dertien vissersboten en een steiger. Intussen heeft Staatsolie Maatschappij Suriname die de olietanker heeft gehuurd, verklaard dat zij erop zal toezien dat de benadeelden zullen worden vergoed voor de geleden schade.

De olietanker was onderweg naar de haven te Tout Luit Faut om olie voor de export op te halen. Het onderzoek naar het incident ter hoogte van Nieuw Amsterdam begint vandaag. Van sommige boten is er op enkele wrakstukken na, niets meer over. Andere zijn minder zwaar beschadigd.

Assembleelid Rajiv Ramsahai (NDP), die ook enkele vissersboten exploiteert, zegt dat hij geluk heeft gehad. Zijn vaartuigen hebben lichte schade opgelopen. Anders is het voor vissers die alles hebben verloren, boot, motor en vistuig…alles waarmee ze hun brood verdienden. Het gaat overwegend om binnenvaartboten die op de Suriname- en Commewijnerivier opereren.

“Het ziet er niet goed uit voor de vissers die zware schade hebben opgelopen,” zegt Ramsahai aan Starnieuws. Van sommige boten is niets teruggevonden. En zo aan het eind van het jaar is de klap dubbel zo zwaar, weet Ramsahai. Het visseizoen is net begonnen en de vissers begonnen net wat garnalen en vis binnen te halen. “Nu gebeurt dit.”

Hij merkt op dat je niet een, twee, drie een nieuwe boot maakt. Eerst moet je het kapitaal daarvoor hebben, en dan moet het hout ook goed worden gedroogd. Dat alles kost tijd. En precies dat ontberen de vissers: geld en tijd. De getroffen vissers zijn nu brodeloos, zegt Ramsahai. Een boot met equipement kost al gauw tussen de US$ 6.000 en US$ 10.000.

De politie is geweest naar de plaats van de aanvaring en heeft gesteld dat de Maritieme Autoriteit Suriname de schade moet opmaken. Op zijn beurt heeft de MAS gezegd dat een onafhankelijke partij dat moet doen, omdat een loods van de MAS op de olietanker was. Schepen worden door loodsen gevoerd door de vaargeul van de Surinamerivier.
Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, zegt aan Starnieuws dat hij blij is met de verklaring van Staatsolie. “Het geeft een geruststelling, ondanks de geleden schade.”
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April