Ida Does stelt DVD Box 'Levend Verleden' beschikbaar
20 Nov 2018, 02:26
foto
In de DVD Box is een drietal documentaire films van filmmaakster Ida Does bijeengebracht die inzoomen op het slavernijverleden van Nederland.


Filmmaakster Ida Does stelt haar nieuwe DVD Box 'Levend Verleden' gratis beschikbaar aan scholen en erfgoedinstellingen. In de DVD Box is een drietal documentaire films van de prijswinnende regisseur bijeengebracht, die inzoomen op het slavernijverleden van Nederland. Het betreft de titels Vrede, herinneringen aan Anton de Kom, Amsterdam, sporen van suiker en Drie Vrouwen. Over slavernij en vrijheid.

"Bij de vele gesprekken die er door de jaren heen bij de filmvertoningen zijn gehouden, maakte het publiek steevast dezelfde opmerking: dit moet op scholen worden vertoond! Ik begon er steeds serieuzer over na te denken en aangemoedigd door een aantal mensen die ook daadwerkelijk op scholen werken, is dit DVD project 'Levend Verleden' opgepakt," legt Does uit.

Dat er zowel in Suriname als in Nederland maatschappelijk draagvlak was, bleek toen de filmmaker sponsors vroeg om haar te helpen de DVD Box te produceren, zodat het gratis beschikbaar gesteld kon worden aan scholen en erfgoedinstellingen. "De sponsoring en de samenwerking met andere partners in Suriname en Nederland heeft dit allemaal uiteindelijk mogelijk gemaakt," zegt Does. "De drie films die in de Box bijeen zijn gebracht, omvatten veel historische thema's die gebaseerd zijn op een extensieve research. Niet alleen research naar stambomen en familieverhalen, maar ook research naar de historische periodes waarin de filmverhalen zich afspelen. De periode van de slavernij, de beeldvorming van zwarte mensen door de eeuwen heen, het leven op de plantages en de erfenis van de slavernij, maar ook de koloniale periode waarin Anton de Kom zijn Wij slaven van Suriname schreef. Het is een rijk palet. Het is geweldig dat dit nu, door deze verzamelbox kan worden gebruikt op scholen door docenten die de historische nieuwsgierigheid van de jeugd willen prikkelen."

Het eerste exemplaar van de DVD Box 'Levend Verleden' zal op woensdag in Paramaribo worden uitgereikt aan schrijfster Cynthia Mcleod. Op deze bijeenkomst in het Nationaal Archief, zal de organisator The Back Lot Foundation de DVD Box uitdelen aan de geïnteresseerde scholen en docenten. In Amsterdam volgt op 24 november de presentatie. Die zal plaatsvinden op een educatieve dag in het Scheepvaartmuseum georganiseerd door het Ninsee, het Nationaal kenniscentrum slavernijverleden. Op deze dag zullen meer dan 100 docenten informatie en kennis uitwisselen over de didactische mogelijkheden over het slavernijverleden.
Advertenties