Indonesië stopt zoektocht slachtoffers Lion-Air-crash
10 Nov 2018, 16:33
foto
Families en collega's van passagiers en bemanning van vlucht JT610 van Lion Air gooien bloemen en bloemblaadje vanuit het dek van het Indonesische marineschip KRI Banjarmasin terwijl ze de plaats van de crash bezoeken om hun eerbetoon te betuigen, aan de noordkust van Karawang, Indonesië. (Foto: Reuters)


De Indonesische autoriteiten hebben vandaag gezegd dat ze gestopt zijn met de zoektocht naar slachtoffers van vlucht JT 610 van Lion Air. De Boeing 737 MAX is op 29 oktober neergestort. Alle 189 inzittenden zijn overleden. De autoriteiten blijven echter wel zoeken naar de tweede zwarte doos van de vlucht, de cockpit-voicerecorder.

"We kunnen nergens meer zoeken en we hebben geen lichamen van slachtoffers meer gevonden", vertelde Muhammad Syaugi, het hoofd van het nationale zoek- en reddingsbureau (Basarnas) aan de media. "We zullen onze activiteiten beperken tot monitoring."

Het bijna nieuwe Boeing Co. 737 MAX passagiersvliegtuig stortte de zee in, slechts enkele minuten nadat het was opgestegen in Jakarta op weg naar het eiland Bangka in de buurt van Sumatra. Syaugi zei dat 196 lijkzakken met menselijke resten waren teruggevonden en 77 slachtoffers zijn geïdentificeerd na forensisch onderzoek.

De autoriteiten hebben gegevens gedownload van één van de zwarte dozen die vorige week is gevonden, de vluchtdata recorder. Er wordt nog gezocht naar de cockpit voicerecorder.

Soearjanto Tjahjono, het hoofd van de commissie voor transportveiligheid (KNKT), zei dat het vinden van de voicerecorder van groot belang zou zijn voor om achter de oorzaak van de crash te komen.

"Uit de black box-gegevens weten we ongeveer 70-80 procent van wat er is gebeurd, maar 100 procent de oorzaak van het ongeluk te snappen... het is nodig dat we weten wat het gesprek in de cockpit van het vliegtuig was", zei hij. Tjahjono weigerde uit te weiden over wat de vluchtdata recorder had onthuld.

KNKT heeft een pinger locator en een schip dat modder op kan zuigen ingezet bij de zoektocht naar de voicerecorder. Er zijn al op afstand bedienbare onderwatervoertuigen uitgerust met camera’s bezig met de speurtocht.

Tjahjono zei dat hij bezorgd is dat de cockpit voicerecorder mogelijk beschadigd is tijdens de crash. KNKT heeft nog geen "ping" -geluiden gedetecteerd die de locatie zouden aangeven, zoals was gebeurd met de eerste zwarte doos.

Tjahjono zei dat de autoriteiten op zoek waren naar 15 vliegtuigonderdelen, waaronder een "angle of attack" -sensor op het vliegtuig, die de vliegtuigcomputers helpt te begrijpen of het vliegtuig stabiel is. Onderzoekers hebben gezegd dat één van deze sensoren onjuiste gegevens had verstrekt.
KNKT vertelde woensdag aan Reuters dat er een probleem was met de sensor op de vorige vlucht van het gedoemde vliegtuig van het eiland Bali naar Jakarta. Eén sensor was op Bali vervangen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April