Curaçao stelt importverbod op Colombiaans vlees
05 Nov, 12:21
foto
Runderen te Rust en Werk. Suriname is officieel MKZ-vrij.


De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) heeft door de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in Boyacá in Colombia de goedkeuring van de organisatie om vrij vlees te exporteren, opgeschort. De opschorting is ingegaan op 17 september 2018. Als reactie daarop heeft Curaçao laten weten geen vlees uit Colombia te importeren. Ook passagiers die van Colombia naar Curaçao afreizen mogen geen vleesproducten meenemen. Suriname heeft sinds kort de officiële vrije status voor MKZ ontvangen.

Er zijn recent twee uitbraken van MKZ-geweest in Colombia, op 29 september en 10 oktober. Colombia is hierdoor de FMD (Foot en Mouth Disease)-free-status voorlopig kwijt. De betrokken instanties op Curaçao hebben op aanwijzing van de afdeling Veterinaire Zaken van het ministerie van Volksgezondheid voorzorgsmaatregelen getroffen, meldt Curaçao Nieuws.

In Colombia worden de dieren gevaccineerd tegen MKZ. Het is niet de eerste keer dat er importverboden op Colombiaans vlees zijn ingesteld. Vorig jaar was dat al het geval. Toen verklaarde de OIE Colombia vrij van de ziekte, maar nu is de ziekte weer de kop opgestoken.

Bij mond-en-klauwzeer krijgen de dieren onder andere blaren aan de poten, mond en borst. Er is ook sprake van overvloedig speeksel, verminderde eetlust en melkproductie. De ziekte, die wordt overgedragen door contact met besmette dieren, is vaak fataal bij jonge dieren. Het is een zeer besmettelijke virusziekte bij evenhoevigen zoals rundvee en varkens, schapen, herten en geiten. Andere dieren en ook mensen kunnen er hinder van ondervinden, maar lopen geen risico.

De OIE heeft ook de MKZ-vrije zone-status van Rusland opgeschort. In Rusland worden de dieren niet gevaccineerd tegen de MKZ-ziekte. Vorig jaar brak de ziekte in de Russische deelstaat Respublika Bashkortostan. Reden genoeg voor de OIE om met ingang van 30 september 2017 de status van MKZ-vrije zone in op te schorten voor Rusland.

Friday 23 August
Thursday 22 August
Wednesday 21 August