Financiën gaat samenwerking aan met Accountants Instituut
01 Nov 2018, 12:58
foto
Het ministerie van Financiën en het Suriname Chartered Accountants Institute zijn een samenwerking aangegaan. Minister Gillmore Hoefdraad wordt geflankeerd door
Robert van Trikt en Michael Lutchman. (Foto: NII)


Het ministerie van Financiën heeft een memorandum of understanding (intentieverklaring) getekend met het Suriname Chartered Accountants Institute (SCAI). Fiscale transparantie en verbetering van de kwaliteit staan hoog op de agenda van de regering, zegt Financiën. De samenwerking is volgens Financiën een belangrijke stap om deze doelen te realiseren.

De afkondiging van de Wet Suriname Chartered Accountants Institute op 25 oktober 2018 heeft geresulteerd in een transitie van de Surinaamse Vereniging van Accountants naar een Public Accounting Organization Body. Het Instituut voor Accountants zal daarbij in staat zijn om zich aan te sluiten bij de Internationale Federatie van Accountants.

In de intentieverklaring is afgesproken dat een samenwerking aangegaan wordt voor de ondersteuning bij de controle van de algemene dienst en de takken van dienst van Suriname. Hierbij ligt de nadruk op de ondersteuning aan de Centrale Landaccountantsdienst en de versterking van het interne controleapparaat van de overheid, meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut.

De samenwerking behelst het verlenen van ondersteuning door lokale accountantskantoren aan de overheid voor de controle op de betrokken instanties. Daarnaast zal een raamwerk worden opgezet voor verschillende type controles welke uitgevoerd zullen worden. Dit houdt onder meer controles op juistheid en rechtmatigheid van de uitgaven en inkomsten en voor het verder versterken van de fiscal transparancy voor het land Suriname.

Het ministerie van Financiën besteedt aandacht aan het bouwen van capaciteit en kennis van overheidsfunctionarissen. Hierbij zullen minimaal 50 functionarissen een traject van twee jaar doorlopen in het uitvoeren van controles binnen het overheidsapparaat en daaraan verwante parastatalen.

De focus op het herstructureren van het interne controle mechanisme past geheel in het traject van transparantie en verantwoording. Tevens valt dit samen met de uitbreiding van het wettelijke kader waaronder de Comptabiliteitswet en de Aanbestedingswet.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April