IMF: Momentum herstel Caribische regio verloren
28 Oct 2018, 00:58
foto
De groeiprognoses voor Latijns- Amerika en het Caribisch Gebied zijn naar beneden bijgesteld. (Beeld: IMF)


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de groeiprognoses voor Latijns-Amerika en het Caraïbisch Gebied teruggebracht tot 1,2 procent in 2018 en 2,2 procent in 2019. De eerdere vooruitzichten waren in mei 2018 gesteld op respectievelijk 2,0 procent en 2,8 procent. Het fonds zegt dat het matigend herstel wordt geschraagd door uiteenlopende groeiresultaten in de regio. In sommige van de grootste economieën van de regio is het herstel sterk vertraagd, omdat specifieke landkenmerken de impact van de toenemende handelsspanningen en de inkrimping van de monetaire omstandigheden versterken.

Bovendien hebben de hogere olieprijzen op de wereldmarkt, in combinatie met de toegenomen politieke onzekerheid, de vooruitzichten op de korte termijn in verschillende economieën in Midden-Amerika gedrukt. Er zijn echter lichtpuntjes in het vooruitzicht. De activiteiten herstellen zich in het Caribisch Gebied door de opleving van het toerisme als gevolg van de sterke Amerikaanse groei. "Ondanks de vertraging van de regionale economische activiteiten, vertonen particuliere investeringen tekenen van leven", zei Alejandro Werner, directeur van het departement Westelijk Halfrond van het IMF, op een persconferentie in Bali, Indonesië.

Nadat de particuliere investeringen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied drie jaar op rij waren verkrampt, zijn ze in 2017 niet langer een grote rem naar groei. En ze nemen nog toe. In het laatste kwartaal van 2017 en het eerste kwartaal van 2018 is de bijdrage van investeringen aan groei in de regio positief geworden. De verwachting is dat dit herstel dit jaar blijft doorgaan, evenals het volgend jaar.

Niettemin zal het investeringsniveau naar verwachting onder de niveaus blijven die in andere regio's worden waargenomen. Volgens het IMF kan dit deels worden verklaard door een lage spaarquote. In dit opzicht blijven de vooruitzichten voor lange termijn groei in de regio - met 2,8 procent – bescheiden.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April