Marie Therese basis Chinese volksplanting Suriname
19 Oct, 17:21
foto


De Chinezen in Suriname komen vooral uit de Zuid-Chinese provincie Guangdong en zijn als contractarbeiders naar Suriname gekomen. Het schip Marie Therese vertrok op 30 april uit Hongkong en kwam in Suriname aan op 1 augustus 1868. Aan boord waren 244 Chinese contractarbeiders, waarvan 5 arbeiders tijdens de overtocht zijn overleden. Tot aan 1874 tijdens de immigratie zijn er totaal 2.630 Chinese contractarbeiders in Suriname aangekomen, die de basis vormen voor de huidige Chinese gemeenschap in Suriname.

De voorzitter van de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI), Shabier Ishaak, zegt dat zoals ook later uit de geschiedenis van de Hindostaanse immigratie blijkt, de chinezen eerder hetzelfde lot hebben ondergaan. Chinese contractarbeiders werden onder valse voorwendselen en hoge beloften met alle geuren en kleuren op de Engelse schepen gelokt en naar Suriname gebracht. Hier aangekomen, blijkt dat veel contractarbeiders terugkwamen op hun getekende contract en hogere eisen stelden dan voorheen was overeengekomen. Zo eisten zij meer voedsel en een verzekerde vrije terugreis naar Hongkong, na hun contractperiode.

In hun strijd voor een beter bestaan hebben vele Chinese contractarbeiders arrestaties en celstraffen moeten uitzitten. Chinezen hebben onder andere rijst, onderwijs en handel gebracht naar Suriname, waarvan de nazaten van deze contractarbeiders, net als alle andere bevolkingsgroepen een vooraanstaande plaats hebben verworven in Suriname. Thans zijn zij ook werkzaam in de meer intellectuele beroepen. Deze groep spreekt goed Nederlands en ze hebben hun Chinese taal grotendeels niet verleerd.

De Stichting Hindostaanse Immigratie feliciteert de totale Surinaamse gemeenschap en de Chinese gemeenschap in Suriname in het bijzonder, met de verrijking van de multiculturele samenleving en de opbouw van de Surinaamse natie in verband met 165 jaar Chinese immigratie op 20 oktober 2018.

Namens het bestuur van de
Stichting Hindostaanse Immigratie
Ramon Jawalapersad,
ondervoorzitter