Werknemers SNRI/Adron gaan in actie
15 Oct, 21:16
foto


De werknemers van de Stichting Nationaal Rijstonderzoeksinstituut (SNRI/Adron) gaan morgen wanneer mondiaal wereldvoedseldag wordt gevierd, in actie. De ongeveer 80 werknemers hebben hun salaris over de maand september nog niet ontvangen. Vanaf 16 oktober zullen ze tot 12.00 ’s middags werken, totdat hun salaris is uitbetaald.

De late uitbetaling van lonen is een structureel probleem, zegt bondsvoorzitter Dayanand Dwarka aan Starnieuws. Er is een foutieve begroting van het ministerie van LVV ingediend, waarop voor dit jaar slechts SRD 385.000 is opgenomen voor SNRI/Adron. “Dat bedrag is amper genoeg om twee maanden salaris uit te betalen van het instituut.” Dwarka weet dat het maanden kan duren voordat de nieuwe begroting in werking treedt, dus “zal het probleem zich nog maanden voordoen.”

Voor hun lonen zijn de werknemers van SNRI/Adron nu volledig afhankelijk van het ministerie van Financiën, dat nu voor de lonen put uit een onvoorziene pot. “Aan foutieve begrotingen hebben wij geen boodschap. Het enige dat de werknemers weten is dat tegenover arbeid loon staat. En ze hebben al arbeid geleverd,” zegt een gepikeerde Dwarka.

Hij vindt het inhumaan dat terwijl alle ambtenaren hun salarissen en verhogingen al hebben ontvangen, deze groep werknemers na twee weken in de nieuwe maand nog geen cent hebben gezien. “Arbeiders klagen dat ze niet uitkomen met hun salaris, bedenk dan wat deze groep nu ervaart halverwege de nieuwe maand met geen rooie duit.”

Dwarka vindt het ongehoord dat maand in, maand uit deze werknemers met hetzelfde probleem kampen. “Dit is onbehoorlijk gedrag vanuit de regering.” Hij zegt dat in de afgelopen maanden na inspanningen is gelukt om de salarissen kort na het einde van de maand te betalen. Maar nu is er helemaal geen zicht op wanneer de werknemers hun lonen zullen ontvangen.

Hier moet nu een einde aan komen, vindt de bondsvoorzitter. “Het levensonderhoud van de werknemers en hun gezinnen komt in ernstig gedrang.” In het vervolg met ingaande van 16 oktober zal hetzelfde actiemodel worden gehanteerd, telkens als het salaris niet op tijd wordt uitbetaald. Dwarka hoopt dat er spoedig verbetering komt in de ontstane situatie en het niet nodig zal zijn om de acties te verscherpen. De directeur van SNRI/Adron is per brief op de hoogte gesteld van de actie.

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April