Saudische spanningen doet olieprijzen stijgen
15 Oct, 19:47
foto
Een man werkt bij een pompkrik in het PetroChina Daqing-olieveld in de noordoostelijke Chinese provincie Heilongjiang. (Foto: Reuters)


De olieprijzen zijn vandaag, maandag, gestegen toen de spanning over de verdwijning van een prominente Saudische journalist de bezorgdheid over het aanbod aanwakkerde. Brent ruwe olie steeg met US$ 1,49 per vat naar een hoogste niveau van US$ 81,92 alvorens het terug kroop naar US$ 81,13; een stijging van 70 dollarcent. Amerikaanse ruwe olie steeg met 40 dollarcent naar US$ 71,74.

"Toenemende spanningen over de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi bij het Saudische consulaat in Istanbul bleken de olieprijzen te ondersteunen", zei ING commoditystrateeg Warren Patterson. Saudi-Arabië staat onder druk sinds Khashoggi, een criticus van Riyad en een inwoner van de VS, op 2 oktober is verdwenen na een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul.

De Amerikaanse president, Donald Trump, heeft gedreigd met "zware straf" als blijkt dat Khashoggi in het consulaat is gedood. Saudi-Arabië zei dat het wraak zou nemen op enige actie tegen de Khashoggi-zaak, meldde het staats-persbureau SPA zondag en citeerde daarbij een officiële bron.

"Dit heeft bezorgdheid gewekt dat de Saudi's olie als een middel voor vergelding kunnen gebruiken als er sancties of andere acties tegen hen worden ondernomen," zei Patterson. Analisten zeiden echter dat het moeilijk was om te denken dat Saudi-Arabië actie zou ondernemen die de wereldolievoorziening zou treffen.

"Tot nu toe is de oliemarkt bestand tegen de verbale oorlog en hoewel de prijzen iets hoger zijn ... ze zijn een goede US$ 5 onder de piek vorige week," zei Fiona Cincotta, analist bij City Index. De maandelijkse rapportage van vrijdag van het International Energy Agency, die een neerwaartse druk op de prijzen stimuleert, zei dat de markt "voorlopig voldoende voorzien" was. Het IEA heeft zijn prognoses voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie dit jaar en volgend jaar naar beneden bijgesteld.

De Opec, Rusland en andere olieproducenten, zoals Amerikaanse schaliebedrijven, hadden de productie sinds mei fors verhoogd, aldus het IEA, waardoor de ruwe olieproductie met 1,4 miljoen vaten per dag steeg. "Deze zijn erg dragelijk voor de olieprijzen," zei Commerzbank commodity-analist Carsten Fritsch.

De secretaris-generaal van de Organisatie van de Olie-exporterende Landen (Opec) zei vorige week dat de groep de oliemarkt goed heeft bevoorraad en dat het op zijn hoede was om volgend jaar een overvloed te creëren. Societe Generale heeft maandag de prognose voor ruwe Brent in het laatste kwartaal van dit jaar verhoogd naar US$ 82 van US$ 78 per vat, nadat een scherpe prijsstijging in de afgelopen twee maanden Brent stuwde van ongeveer US$ 70. De Franse bank schreef dat er "hoge niveaus van risico en onzekerheid in de oliemarkten" waren.

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April