Nepal: Storm doodt klimmers op Himalaya top Gurja
14 Oct 2018, 14:23
foto
Nepal is de thuisbasis van acht van 's werelds 14 hoogste toppen. (Getty Images)


Negen klimmers zijn gestorven toen een hevige sneeuwstorm hun kamp vernietigde op een Himalaya-top in het westen van Nepal. Een vijfkoppig Zuid-Koreaans expeditie-team en vier Nepalese gidsen waren in het basiskamp van Mount Gurja toen de storm toesloeg.

De bemanning van een reddingshelikopter begon zondag met de berging van de lichamen van de slachtoffers, nadat pogingen van de dag ervoor werden gestopt door harde wind. De hevigheid van de storm verspreidde de lichamen tot op 500 meter afstand. "De herstelmissie is aan de gang", vertelde politiewoordvoerder Sailesh Thapa aan de BBC. "Het incident gebeurde door een sneeuwstorm."

Lokale media melden dat ervaren klimmer Kim Chang-ho, de eerste Zuid-Koreaan die de toppen van 's werelds 14 hoogste bergen bereikte zonder aanvullende zuurstof te gebruiken, één van de doden is. "Het kamp was volledig verwoest," zei districtsambtenaar van Myaddi, Liladhar Adhikari aan de BBC. "Het is niet duidelijk wat er mis ging. "We gaan ervan uit dat het kamp op een grotere hoogte is opgezet dan normaal, maar we zullen precies weten wat er is gebeurd na een grondig onderzoek."

De organisatoren van de expeditie sloegen alarm toen er bijna 24 uur geen contact was met de groep, die op 7 oktober was vertrokken. De klimmers - geleid door Kim - hadden gewacht op mooi weer, zodat ze de top konden bereiken, toen vrijdag de storm toesloeg.

Het basiskamp, dat minstens één dagtocht van het dichtstbijzijnde dorp is, bevindt zich op 3.500 m van de 7.193 m hoge berg. De zelden beklommen berg Gurja ligt in de Nepalese regio Annapurna, naast de lawine-gevoelige Dhaulagiri, 's werelds zevende hoogste berg.

Volgens de Himalayan Database heeft niemand sinds 1996 op de top van Gurja gestaan. Slechts 30 mensen hebben met succes de top bereikt in vergelijking met meer dan 8.000 mensen die de top van 's werelds hoogste berg, Everest, hebben bereikt.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April