Brent ruwe olie bereikt hoogste niveau in vier jaar
04 Oct 2018, 02:11
foto
Oliepompen werken voor een booreiland in een olieveld in Midland, Texas, Verenigde Staten. (Archieffoto Reuters)


Brent-ruwe olie is woensdag met bijna 2 procent gestegen naar het hoogste niveau in vier jaar. De markt reageert daarmee op de aankomende Amerikaanse sancties tegen Iran. Er zijn ook berichten over hogere producties van Saudi-Arabië en Rusland.

"Niets is van belang tussen nu en 4 november," zei Bob Yawger, directeur van de afdeling Voorraden bij Mizuho in New York, verwijzend naar de datum waarop Amerikaanse sancties volledig effect hebben. "Je hebt dit jaar de grootste voorraad opbouw gehad en de markt is er doorheen gekomen."

Amerikaanse ruwe olievoorraden stegen vorige week tot 8 miljoen vaten, het viervoudige van de verwachtingen van analisten. Volgens de Energy Information Administration (EIA) was het de grootste opbouw sinds maart 2017.

Brent ruwe LCOc1 steeg US$ 1,49 of 1,8 procent, om te eindigen op US$ 86,29 per vat. Eerder had het US$ 86,74 bereikt, het hoogste niveau sinds 30 oktober 2014. Amerikaanse ruwe CLc1 ging met US$ 1,18 of 1,6 procent omhoog en stabiliseerde bij US$ 76,41 per vat, nadat het eerder US$ 76,90 had bereikt.

Beide benchmarks daalden kort nadat de Amerikaanse overheid inventariscijfers had vrijgegeven, om vervolgens hun klim te hervatten. "De speculatieve gemeenschap greep de kans om in de dip te kopen," zei Yawger.

Eerder in de verkoop was ruwe olie gekelderd, omdat de Saudische minister van Energie, Khalid al-Falih, zei dat het koninkrijk in oktober de productie had verhoogd tot 10,7 miljoen vaten per dag en in november meer zou pompen. Het recordniveau voor Saudische output is 10,72 miljoen vaten dat werd bereikt in november 2016.

Rusland en Saudi-Arabië hebben in september een privé-deal gesloten om de olieproductie te verhogen om de stijgende prijzen te beteugelen. Ze hebben de Verenigde Staten op de hoogte gesteld vóór een ontmoeting in Algiers met andere producenten. Vier bronnen die bekend waren met het plan, hebben dat verteld aan Reuters.

Iran beschuldigde Saudi-Arabië en Rusland ervan de overeenkomst van de Opec over productieverlagingen te verbreken door meer ruwe olie te produceren, en voegde eraan toe dat de twee landen niet in staat zouden zijn om voldoende olie te produceren om de Iraanse export te verminderen.

De organisatie van de olie-exporterende landen (Opec) en zijn bondgenoten hebben het aanbod sinds 2017 beperkt om de overvloed die er was, weg te maken. In juni hebben ze de bezuiniging gedeeltelijk versoepeld, onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump om de prijzen te bekoelen.

Een analist zei dat het Saoedische plan om meer te pompen niet veel zou veranderen. "Saudi-Arabië is nog steeds erg timide, de markt wil iets pro-actievers zien", zegt Olivier Jakob, analist bij Petromatrix. "Daarom reageert de markt niet erg op de verschillende krantenkoppen."
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April