Tyfoon Mangkhut begraaft mijnwerkers en families
17 Sep 2018, 12:01
foto
Reddingswerkers zoeken naar de lichamen van de bedolven mijnwerkers en hun families. (Foto: Reuters)


Reddingwerkers in de Filippijnen graven door de modder de lichamen te vinden van de mensen die zijn begraven door een aardverschuiving die plaatsvond toen tyfoon Mangkhut het land teisterde. Minstens 32 mensen in het mijnstadje Itogon, in de provincie Benguet, zijn in een enkele schuilplaats verpletterd.

Teams graven met hun blote handen door het puin, verwijderen blokken beton en stukken hout om het gebied vrij te maken. Tyfoon Mangkhut beweegt zich nu verzwakt over Zuid-China. Vier mensen werden gedood in de provincie Guangdong - drie door vallende bomen.

De storm ploegde door het Filipijnse eiland Luzon gedurende het weekend. Meer dan 60 mensen zijn gedood, meestal bij aardverschuivingen veroorzaakt door zware regenval, met de meerderheid in de provincie Benguet.

Een groep goudzoekers in het dorp Ucab, die in een vallei in de gemeente Itogon ligt, hadden zich met hun families in een schuilkelder van twee verdiepingen teruggetrokken, vertelde Conrad Navidad van de Internationale Organisatie voor Migratie aan de BBC. Het gebouw stortte in en 29 mensen worden nog vermist.

"Het werd gebruikt als een vereringsruimte voor de kerkgroep van de mijnwerkers en hun gezinnen," zei Navidad, die eerder op maandagavond ter plaatse was. "Voordat de tyfoon toesloeg nodigde hun voorganger hen uit om hun toevlucht te zoeken in de bunker - en toen gebeurde de ramp en werden ze begraven door de aardverschuiving.” Hij voegde eraan toe dat er niet meer gerekend wordt op overlevenden. Ze proberen alleen de begraven lichamen te bergen.

De Chamber of Mines of the Philippines zei dat mijnexploitanten de opdracht hadden gekregen om te vertrekken, maar dat er een mijn in de buurt van de bunker illegaal opereerde. De Filipijnse regering zei maandag dat het veiligheidstroepen inzet om een einde te maken aan illegale kleinschalige mijnbouw in het uitgestrekte Cordillera-gebergte. Deze illegale mijnactiviteiten zouden de kans op aardverschuivingen in gemeenschappen zoals Itogon alleen maar vergroten.

Howard Johnson van de BBC, die de storm heeft overleefd, beschreef een spoor van verwoesting langs de noordkust van Luzon, met bossen die aan flarden werden gescheurd en elektriciteitspalen die werden geveld. Er is ook bezorgdheid over de economische kosten van de tyfoon, die grote schade heeft toegebracht aan landbouwgrond in Cagayan, een belangrijke landbouwprovincie.

Francis Tolentino, een politiek adviseur van president Rodrigo Duterte, vertelde de BBC dat volgens zijn schatting slechts een vijfde van de landbouwarealen voor de natuurramp was afgeoogst. Er bestaat kans dat de rijst en maïsproductie zware verliezen heeft geleden.

De voorbereidings- en evacuatieprocedures zijn desondanks verbeterd sinds supertyfoon Haiyan in 2013 het land aandeed. Toen waren er meer dan 7.000 mensen omgekomen. Er zijn waarschuwingen uitgegeven, reizen werden beperkt, scholen werden gesloten en het leger werd van tevoren op standby gezet.

Tyfoon in China
Tyfoon Mangkhut is één van de krachtigste stormen die de regio in decennia heeft getroffen. Het landde op zondagmiddag aan de Chinese kust bij de stad Jiangmen. Het wordt nu zwakker naarmate het zich een weg baant door Zuid-China en is intussen gedegradeerd tot een tropische storm.

Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn geëvacueerd in Guangdong en op het eiland Hainan. In Hong Kong, dat in het weekend hard werd geraakt, toonden video's op sociale media appartementen die in de wind slingerden, steigers die op de grond vielen en commerciële gebouwen met kapotte ramen. Vervoersdiensten werden opgeschort, vluchten geannuleerd, treindiensten gestopt en hoofdwegen gesloten.

Ambtenaren zeggen dat het aantal gewonden meer dan 200 is. De stad slaagde erin om ernstige verliezen te voorkomen, maar wordt nu geconfronteerd met een moeilijk herstel, aangezien duizenden getroffen blijven door overstromingen en reisonderbrekingen.

Hoewel het land een voltreffer vermeed, bereikte de wind daar meer dan 180km per uur en zijn er waterniveaus gemeten tot bijna 3,5 m. De autoriteiten hadden de hoogste waarschuwing afgegeven en waarschuwden bewoners om binnen en uit de buurt van ramen te blijven om rondvliegend puin te ontwijken.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April