Suriname en Frankrijk tekenen raamovereenkomst
05 Sep 2018, 18:33
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle en haar Franse ambtgenoot, Annick Girardin, minister van Overzeese Gebiedsdelen, feliciteren elkaar met de raamovereenkomst. (Foto: Buza/NII)


Suriname en Frankrijk hebben een raamovereenkomst getekend over samenwerking en vriendschap. Een gemengde commissie zal erop toezien dat deze overeenkomst wordt nageleefd en resulteert in concrete projecten. De overeenkomst is van historische aard, aangezien Suriname en Frankrijk sinds 1976 diplomatieke relaties onderhouden en nu ertoe over zijn gegaan een raamovereenkomst te ondertekenen, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Yldiz Pollack-Beighle en haar collega van Volksgezondheid, Antoine Elias, hebben een delegatie uit Frankrijk ontvangen in Albina. Deze Franse delegatie stond onder leiding van Annick Girardin, minister van Overzeese Gebiedsdelen, bijgestaan door Rodolphe Alexandre, president van de Territoriale Collectiviteit van Frans-Guyana (CTG) en enkele volksvertegenwoordigers.

Het doel van dit bezoek was het intensiveren van de samenwerkingsrelatie met Frankrijk, met name het Overzees Departement Frans-Guyana. Aan de orde zijn gekomen onder andere de samenwerkingsgebieden rond volksgezondheid, handel, onderwijs, milieu, cultuur, sport, bestrijding van de grensoverschrijdende criminaliteit en veiligheid, mede in het belang van de verdere ontwikkeling van de grensgebieden Albina en Saint-Laurent-du Maroni.

De noodzaak voor het inzetten van een veerboot tussen Albina - St.Laurant (visa versa) met een grotere capaciteit, is tijdens deze ontmoeting maandag benadrukt. Hiertoe is een partnerschapsovereenkomst getekend die de financiering van deze veerboot mogelijk zal maken.

Tijdens de ontmoeting heeft Frankrijk voorts het voorstel gedaan een politie- en douanekantoor op te zetten aan de grens. Afgesproken is dat de twee landen regelmatig bij elkaar zullen komen om de ontwikkelingen van de grens te bespreken. Gesteld mag worden dat de vriendschappelijke relatie tussen beide landen het vergemakkelijkt te komen tot een goede samenwerking.

De instelling van een gezamenlijke werkgroep voor gezondheidszorg heeft tevens plaatsgehad. Deze werkgroep zal invulling geven aan het verder reguleren van het gezondheidsaspect. Beide zijden onderschreven het belang van samenwerking op het gebied van veiligheid en stemden in met een topoverleg tussen de ministers van Justitie en Politie van Suriname en Frankrijk, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Ter facilitering van vrij verkeer van goederen en personen is tijdens het overleg het belang van de grenspas benadrukt. Tevens is bevestigd dat het essentieel is om de praktische samenwerking ter hand te nemen om te bouwen aan de ontwikkeling van beide landen en volken mede met het oog op het creëren van ontplooiingskansen voor de jeugd.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April