Nieuwe drugsroute Suriname loopt via Brazilië
02 Sep 2018, 12:33
foto
De cocaïne was verpakt in goudkleurige capsules. (Beeld: Federale politie Brazilië)


De arrestatie van een 54-jarige Braziliaanse in Portugal heeft een nieuwe drugsroute tussen Suriname en Portugal blootgelegd. De vrouw had 120 cocaïne capsules in haar maag toen ze werd aangehouden met hevige buikpijn.

De aanhouding van de vrouw heeft een nieuwe internationale drugshandelroute naar Europa onthuld. De Braziliaanse deelstaat Mato Grosso is onderdeel van de route. De ‘muilezels’ (zo noemen mensenhandelaren de drugkoeriers) vertrekken via Suriname naar de JK Airport in Brazilië om van daaruit door te reizen naar Lissabon, Portugal.

Het onderzoek naar de route begon toen de 54-jarige Braziliaanse op 26 augustus de spoedafdeling van het Northern Asa Regional Hospital met hevige buikpijn betrad. Ze braakte, mogelijk doordat een van de cocaïne capsules in haar lichaam was gescheurd. Twee andere vrouwen die ook cocaïne capsules in hun lichaam hadden, slaagden er in te ontsnappen.

De Braziliaanse die in Suriname woont, vertelde de federale onderzoekers dat een man in Portugal contact had opgenomen met twee van haar vrienden die de dienst aanbieden om cocaïne van Suriname naar Portugal te vervoeren via Brazilië.

De man zou zich alleen geïdentificeerd hebben als Bruno en US$ 7.000 hebben betaald aan elk van de drie vrouwen voor de drugstransport. Een deel van het geld hadden de vrouwen vooraf gehad en het restant zouden ze in Lissabon uitbetaald krijgen.

Het plan liep mis in een hotel, de Núcleo Bandeirante toen de vrouw hevige buikpijn kreeg. Terwijl de 54-jarige naar het ziekenhuis ging, vluchtten de twee andere vrouwen. Ze lieten alles achter, ook hun paspoorten. De twee gevluchte vrouwen, ook Brazilianen, zijn moeder en dochter. Ze hadden elk twee paspoorten die in beslag zijn genomen door de politie.

Bij het analyseren van de paspoorten is de politie erin geslaagd een reeks reizen die de vrouwen hadden gemaakt te identificeren. Ze vertrokken altijd uit Suriname en reisden door de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso naar Lissabon. Volgens de onderzoekers legden ze die route af om geen vermoedens te wekken als ze verschillende keren rechtstreeks van Suriname naar de Portugese hoofdstad vertrokken.

De Braziliaanse politie heeft toegang tot belangrijke informatie over de handelaar in Portugal en zijn tussenpersonen in Brazilië. De informatie zal worden gedeeld met de bevoegde autoriteiten om het onderzoek voort te zetten.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April