Zakkenvullers
24 Aug 2018, 09:00
foto
Stanley Ramkhelawan


Wie de politiek ingaat kiest ervoor om idealen te realiseren. Het kan gaan over kleine of grote idealen. Luister maar goed naar de praatjes die (aspirant) politici verkopen op verkiezingsbijeenkomsten. De beloftes over wat zij voor de burger en de maatschappij willen bereiken, zijn nog grootser als ze op partijbijeenkomsten preken of als zij het land intrekken om zieltjes te winnen. Ik wilde mij eigenlijk niet mengen in de ogenschijnlijke verontwaardiging die de afgelopen dagen in Starnieuws is verschenen. Waarover? Over de beloning van DNA-leden.

Zowel van de kant van de oppositie als door sympathisanten van de coalitie en aspirant politici zijn diverse opvattingen geventileerd. De voornaamste reden om toch in de pen te klimmen is de hypocrisie bloot te leggen van mensen die onderdeel zijn van het systeem. En vooral van degenen die nu 'dokken en zich stilhouden' terwijl zij maandelijks hun zogenaamde 'schadeloosstelling' opstrijken.
51 keer SRD 22.250 plus de schadeloosstelling van de parlementsvoorzitter van SRD 22.820 is totaal minstens SRD 1.157.570 . Eén miljoen honderd en zevenenvijftig duizend vijfhonderdzeventig Surinaamse dollars. Dat heeft u goed gelezen. Dit is het bedrag dat u als belastingbetaler in de maand september gaat betalen aan een stelletje niets presterende volksvertegenwoordigers. Natuurlijk zal een enkel hardwerkend en integer DNA-lid zich met deze kwalificatie behoorlijk in zijn kruis getast voelen.

Maar laat mij een vergelijking maken om dit te verhelderen. Voor het maandsalaris dat een verpleegster ontvangt (2.500 tot 3.000 SRD) verzorgt zij zieken, waar zij bovendien onder zeer slechte condities ertoe bijdraagt dat een patiënt weer gezond het ziekenhuis verlaat. Een onderwijzer (3 tot 4000 SRD) doet dagelijks z'n uiterste best om met gebrekkige educatieve middelen de jeugd te motiveren en nog iets van kennis bij te brengen. Een timmerman of bouwvakker levert voor het geld dat je hem betaalt een bouwwerk af. De tuinman zorgt ervoor dat het gazon er goed bij staat en uw huishoudster (circa 100 SRD voor een dag werken) dat uw huis er dagelijks netjes bij staat. Wat ik met deze voorbeelden wil zeggen is dat wij een economisch systeem hebben waarin in ruil voor een dienst/prestatie/product, een geldbedrag er tegenover staat. Je kan natuurlijk discussiëren waarom 'handwerk' anders wordt gehonoreerd dan 'hoofdwerk'. Dat laat ik over aan economen of bureaus die adviseren over beloningen en honoraria.

Laten we de prestaties van de volksvertegenwoordigers afzetten tegen de hiervoor genoemde voorbeelden. Zij toetsen voorstellen van het kabinet, kijken kritisch naar- of dienen zelf wetsvoorstellen in, debatteren soms maanden over de begroting etc. Veel tijd en vernuft van deze 'hardwerkende' volksvertegenwoordigers gaat ook zitten in het saboteren van regels die zij zelf opgesteld hebben. Denk aan op tijd beginnen van vergaderingen, aanwezig zijn etc. En een nog substantiëler deel van de energie van deze 'hardwerkende' volksvertegenwoordigers gaat zitten in het elkaar besmeuren. U kent de voorbeelden. En voor al dit werk krijgen zij geen salaris of onkostenvergoeding, maar een schadeloosstelling. Een schadeloosstelling wordt toch uitgekeerd als er schade is veroorzaakt of als je schade hebt ondervonden?

Wat krijgt de bevolking nou terug van deze 'hardwerkende' volksvertegenwoordigers? U heeft ze immers gekozen en op die op die plek gezet. Zij zitten daar voor de gewone man, de verpleegster, onderwijzer, landbouwer te werken. Althans, dat zeggen ze in de aanloop naar de verkiezing. Want eenmaal op het pluche, gaat het om de deals voor multinationals die de bomen kappen en naar het buitenland exporteren; de belangen van de bedrijven die grondstoffen ontginnen en slechts een kruimeltje van de winst aan belastingen afdragen. En het gaat om de reisjes naar internationale conferenties en verre landen waarvan je zelden terug hoort wat het u heeft gebracht. En last but not least het gaat om hectaren grond die vervolgens 'uitgedeeld' worden aan sociaal zwakkeren waarbij de verdeler doet alsof hij iets van zichzelf afstaat. Maar goed, u heeft deze volksvertegenwoordigers gekozen. Dus dan moeten we nu niet zeuren over die schadeloosstelling. Zonder helderziend te zijn, kan ik nu al voorspellen dat de nieuwe zogenaamd onbesmette kandidaten die in de rij staan voor 2020, in grote lijnen hetzelfde gaan doen. Waarom zou jij namelijk met minder genoegen nemen dan jouw voorganger?

Wat kan je met SRD 1.157.570 per maand doen? De AOV voor de ouderen met een paar tientjes verhogen? Subsidies aan kindertehuizen en bejaardenhuizen wel op tijd betalen, zodat zij niet afhankelijk zijn van giften van particulieren. Salarissen van verplegend personeel op tijd betalen of zorgen voor voldoende geneesmiddelen en materialen in ziekenhuizen en poliklinieken. Je kunt ook op Bakki of Calcutta of elders in het binnenland de 1e lagere school bouwen met een optimale educatieve omgeving: airco in klaslokalen, toponderwijzers, audio visueel apparatuur, Ipad voor elke leerling etc. Waarom zouden de 'hardwerkende DNA-leden' wel mogen vergaderen in een full-airconditioned Assemblee, terwijl de jeugd zich moet ontwikkelen onder erbarmelijke omstandigheden.

Dit zijn natuurlijke hele platte voorbeelden. Beleidsmakers met visie – en dat mag je van politici en volksvertegenwoordigers die een land besturen op z'n minst verwachten – zouden de facto moeten kiezen voor investeringen die het algemeen belang dienen. En zich dus niet moet laten leiden door het principe 'what's in for me'. De SRD 1.157.570 per maand kan ook om een andere reden anders bestemd worden. Het gros van de dames en heren wordt al rijkelijk beloond. Men is of (onder)directeur, ambtenaar, beleidsadviseur, docent, arts, onderwijzer, politie inspecteur, of minister geweest. Voor die functies worden deze mensen nog gewoon doorbetaald, terwijl zij voor die functies nauwelijks of geen prestatie leveren. Als je de schadeloosstelling voor het parlementaire werk wegneemt, zal het hun geen enkele pijn doen. Pijn voelt de schoonmaakster of marktventer die bij ziekte een dag niet kan werken; want dan heeft hij of zij gewoon geen geld om brood en melk voor de kinderen te kopen.

Als deze volksvertegenwoordigers het inderdaad voor land en volk doen, zou het hun sieren om hun maandelijkse schadeloosstelling in een 'investeringspotje' te laten storten. Laat zij dan zelf aan het begin van elke nieuwe maand bij meerderheid beslissen aan welk project of instelling dat geld ten behoeve van de gemeenschap geïnvesteerd kan worden. Dan bent u een nationalist waarvoor ik diep zal buigen en zult u zien dat uw waardering bij de bevolking met stip zal stijgen.

Zolang de integere en voor het algemeen belang handelende DNA-lid niet opstaat, zal ik voor u als aanspreek titel 'zakkenvuller' reserveren. Let wel: voor het algemeen belang handelend. Want er is een groot verschil in wat deze mensen beloven en zeggen en hoe zij handelen. Als een dief aan het stelen is, kijkt deze heel schuchtig vóór en achter zich. Maar hij vergeet dat hij óók van boven in de gaten wordt gehouden. Een oud oom ('mamaa') van mij heeft eens gezegd: ''é murk na daan, sab dekh rahá hai Bhagwan". In navolging van deze oom zeg ik: "het gaat om de KARMA". Vroeg of laat zult u als volksvertegenwoordiger op uw daden worden afgerekend.

drs. Stanley A. Ramkhelawan
Werkzaam als strategisch beleidsadviseur in het publieke domein.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April