Werkplan 1e jaar uitvoering SAMAP gepresenteerd
23 Aug 2018, 20:56
foto
Ter uitvoering van het SAMAP is door minister Lekhram Soerdjan van LVV de Project Stakeholder Group geïnstalleerd. De leden zijn afkomstig uit verschillende sectoren. (Foto: LVV/NII)


Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de Project Stakeholder Group (PSG) van ‘Suriname Agriculture Market Acces Project’ (SAMAP) geïnstalleerd. Daarin hebben zitting vertegenwoordigers LVV, Volksgezondheid, Handel, Industrie en Toerisme, Regionale Ontwikkeling, private sector, niet-gouvernementele organisaties en landbouworganisaties uit verschillende districten. Na de installatie van de PSG is het werkplan van het 1e jaar gepresenteerd. In het eerste jaar wordt de focus gelegd op verse groente en fruit.

Voor een duur van vier jaar wordt het project SAMAP uitgevoerd om de duurzame agrarische ontwikkeling in Suriname te versterken door een meer concurrerende en veilige productie en een betere toegang tot de exportmarkt. De nadruk zal gelegd worden op fruit en groente, niet-van-hout bosproducten en de verwerking van wortelgewassen door gemeenschappen in het binnenland. Er zal gewerkt worden met minstens 1.000 kleinschalige landbouwers, van wie minimaal 30% vrouwen, meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut.

100 landbouwers, landbouworganisaties en -bedrijven worden ondersteund bij het verbeteren van hun markttoegang door het realiseren van kwalitatieve productie, verwerking en een verbeterde concurrentiepositie. Ook worden 15 landbouwbedrijven ondersteund met het verkrijgen van bankleningen. De Europese Unie financiert SAMAP voor 12.8 miljoen euro en wordt in samenwerking uitgevoerd met de Voedsel- en Landbouworganisatie, FAO.

In juli is de Project Steering Committee (PSC) opgericht, waar het ministerie van LVV het voorzitterschap heeft. De PSC zal als toezichthouder zorgen voor de nodige begeleiding van het project. Minister Soerdjan benadrukte bij de installatie dat samenwerking en conflictmanagement zeer belangrijk zijn om resultaten te kunnen boeken.’
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April