SBB en IBAMA voor duurzaam gebruik Amazonebos
22 Aug 2018, 10:41
foto
SBB en het Braziliaanse instituut IBAMA gaan intensief samenwerken voor duurzaam gebruik van het Amazonebos. In het midden directeur Jerry A-Kum van SBB en Suely Suely Araújo, president van IBAMA.


Een delegatie van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is te gast bij het Braziliaanse Instituut Braziliaans Instituut voor Milieu en Natuurlijke Hernieuwbare Hulpbronnen (IBAMA). Dit instituut is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wet en regelgeving rond de bos- en natuursector. Deze missie is onderdeel van de intentie van deze twee instituten om intensiever te gaan samenwerken om duurzaam gebruik van het Amazonebos verder te ondersteunen. Dit belangrijke ecosysteem stopt niet bij de gemeenschappelijke grenzen.

De instituten treffen voorbereidingen om de samenwerking op korte termijn te formaliseren als een onderdeel van de bilaterale betrekkingen. Een eerste belangrijke stap is de ondersteuning van IBAMA om het Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS) te ontwikkelen. IBAMA heeft de afgelopen jaren intensief geïnvesteerd in de ontwikkeling en uitvoeren van Sinaflor, waarbij moderne technologie wordt gebruikt om op een efficiënte manier bosproducten van het punt van herkomst tot bestemming op te volgen. Hierbij wordt illegale houtkap tegengegaan en duurzaam bosbeheer gestimuleerd.
Dit systeem zal worden aangepast aan de Surinaamse context en wetgeving om vervolgens een cruciaal instrument te worden in de implementatie van het Surinaams bosbeleid.

In een gesprek tussen de president van IBAMA, Suely Araújo en de algemeen directeur van de SBB, Jerry A-Kum, werd het belang van deze samenwerking onderstreept. Suriname zal immers het eerste land zijn om het in Brazilië ontwikkelde systeem aan te passen aan andere nationale condities. Dit past binnen de visie van IBAMA om dit systeem regionaal toegankelijk te maken en op deze manier het duurzaam gebruik van het Amazonebos door toekomstige generaties te verzekeren. Het bezoek van de SBB-delegatie aan Brazilië werd mogelijk gemaakt door medewerking van de UNDP.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April