Venezolanen blijven ondanks obstakels vluchten
21 Aug, 11:11
foto
Venezolanen staan in de rij om over te steken naar Brazilië. (Foto: AFP)


Het aantal Venezolanen dat Brazilië binnenkomt, stijgt ondanks de aanvallen van zaterdag op geïmproviseerde migrantenkampen aan de grens. Volgens een woordvoerder van het Braziliaanse leger werden ongeveer 900 Venezolanen maandag verwacht in de deelstaat Roraima, een sterke stijging van het daggemiddelde.

Het aantal mensen dat probeert te ontsnappen aan de economische ineenstorting van Venezuela, veroorzaakt regionale spanningen. Er is nieuwe onzekerheid na de uitgifte van nieuwe bankbiljetten. Banken en winkels gaan vandaag weer open na een officiële feestdag op maandag. De linkse regering van president Nicolas Maduro heeft vijf nullen van de bolívar geschrapt en heeft het gekoppeld aan een nieuwe virtuele valuta, de petro.

De regering zegt dat de stap nodig is om de op hol geslagen inflatie aan te pakken, maar critici zeggen dat dit kan leiden tot nog meer chaos. Oppositiegroepen hebben dinsdag opgeroepen tot stakingen en protesten.

Brazilië heeft extra veiligheidstroepen gezonden naar de grens met Venezuela nadat er zaterdag gewelddadigheden waren in de buurt van de stad Pacaraima. De regering van de deelstaat Roraima heeft het Hooggerechtshof gevraagd tijdelijk de komst van migranten uit Venezuela te stoppen, omdat de sociale diensten overweldigd zijn.

De Braziliaanse minister van Veiligheid, Sergio Etchegoyen zei echter dat het sluiten van de grens "ondenkbaar is, omdat het illegaal is". Hij zei dat de aanwezigheid van de militaire politie aan de grens de situatie had verbeterd. "Er is spanning, maar er is geen conflict," voegde hij eraan toe.

Veel van degenen die Brazilië oversteken, zeggen dat ze honger hebben en geen toegang hebben tot medische voorzieningen in Venezuela. Het leger zei dat zondag ongeveer 800 Venezolaanse migranten in Roraima aankwamen, zo’n 300 meer dan het gemiddelde aantal dat al bijna een jaar dagelijks oversteekt.

In Pacaraima zijn zaterdag verschillende migrantenkampen aangevallen door boze inwoners, na berichten dat migranten een lokale restauranteigenaar zwaar hadden toegetakeld. Honderden migranten vluchtten terug over de grens en bendes van mensen hebben hun kampen en hun bezittingen verbrand. Volgens berichten maandag zouden velen sindsdien teruggekeerd zijn naar Brazilië.

De afgelopen maanden groeide de animositeit naar het aantal Venezolanen dat Roraima binnenkwam. Andere landen in de regio, waaronder Colombia, Ecuador en Peru, zeggen dat ze moeite hebben om de toestroom van Venezolaanse migranten aan te pakken. Honderdduizenden hebben de reis naar Colombia en Ecuador gemaakt en velen gaan verder naar het zuiden naar Peru of Chili.

Ecuador heeft zaterdag nieuwe toegangsbeperkingen geïntroduceerd waardoor honderden migranten aan de Colombiaanse kant van de grens zijn gestrand. Te midden van de verwarring tartten sommige wanhopige Venezolanen de nieuwe regels en kwamen ze via onbewaakte overtochten binnen, maar correspondenten zeggen dat ze nu boetes krijgen omdat ze illegaal toegang hebben gehad tot het land.

In de afgelopen drie jaar zijn dagelijks ongeveer 3.000 Venezolanen Colombia binnengekomen en heeft het land tijdelijk meer dan 800.000 mensen toegelaten. Peru zegt dat alleen al vorige week 20.000 Venezolanen het land binnenkwamen.