Probios meet radioactieve straling bij mudlake Suralco
21 Aug 2018, 00:00
foto
Erlan Sleur van stichting Probios heeft stralingen gemeten aan de rand van het 'caustic meer' van Suralco te Paranam. Er wordt openheid geëist van Alcoa. (Foto: Probios)


Erlan Sleur van milieuorganisatie Probios is bezorgd over stralingen die hij heeft gemeten achter de Suralco-plant, aan de rand van het 'caustic meer'. Hij was onlangs met enkele personen van Plantage Onoribo, in het gebied op zoek naar de vrijheidsmijn waar volgens zeggen veel chemisch en mogelijk radioactief afval is gedumpt door de Suralco. Probios eist openheid van zaken van Alcoa.

Gewapend met een Geigerteller om radioactieve straling te meten, zijn zij gereden naar het gebied. "We kwamen in een gigantisch groot gebied van enkele vierkante kilometers. Het gebied is rood gekleurd, met half gedroogde meren van caustic soda met aan- en afvoerwegen," deelt Sleur mee. "Dat het gebied verontreinigd is met chemicaliën en zware metalen, moet een feit zijn, maar daarvoor heb je grondwater en sediment monsters nodig die alleen in een laboratorium kunnen worden getest. Die faciliteiten hebben we niet direct bij de hand en ze kosten veel geld, maar we hebben wel de stralingsmeter die directe metingen kan verrichten," legt Sleur uit.

"Bij de eerste metingen bij de rand van het caustic-meer lijkt de meter actiever te willen tikken en naarmate ik dichter bij de grond kom gaan de tikken wat sneller, maar nog niet alarmerend. We besluiten verder het gebied in te rijden en ik stap uit waarbij de meter hogere activiteiten vertoont door sneller te tikken. Elke tik is een stralingsdeeltje," vertelt Sleur wat hij tegengekomen is. Hij merkt op dat nader onderzoek nodig is om te kunnen vaststellen om wat voor straling het gaat.

Diverse vragen dringen zich op, zoals hoe veilig is het grondwater in het gebied. "Is dit de reden dat Alcoa de mudlakes wil afdichten met grond uit andere gebieden? Wat gaat het kosten om dit deze enorme chemisch en radioactieve verontreinigde massa op te ruimen? Is het überhaupt mogelijk? Is de straling in andere gebieden hoger? Wat is het gevaar voor de volksgezondheid, nu en op langere termijn wetende dat Para onze belangrijkste drinkwaterbronnen heeft?! Wat is het gevaar voor landbouwproducten als die met verontreinigd grondwater in contact komen? Wat zijn de gevaren voor de recreatie gebieden in de omgeving?" zijn enkele van de vele vragen die Sleur bezighouden.

Probios eist dat de Alcoa openheid van zaken geeft over:
a. Welke vormen van verontreinigingen kunnen we daar nog vinden?
b. Wat zijn de precieze locaties waar chemisch en mogelijk radioactief afval is gedumpt?
c. Wat zullen de kosten zijn om al deze zwaar verontreinigde gronden te reinigen want de US$ 300 miljoen die Alcoa wil geven, zal daar zeker niet voldoende voor zijn, volgens de organisatie.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April