Twee tyfoons bedreigen Japan en Zuid-Korea
20 Aug, 08:30
foto
De tyfonen Soulik en Cimaron zullen zwaar weer brengen voor Japan en Zuid-Korea. (Beeld: Windy.com)


Japan en Zuid-Korea zetten zich schrap voor twee tyfoons die later deze week worden verwacht. De twee stormen, de 20e en 21e - Soulik en Cimaron- van het West Pacific tyfoonseizoen, nemen nog steeds in kracht toe terwijl ze naar het noorden trekken.

Tyfoon Soulik zal naar verwachting woensdag laat het Koreaanse schiereiland aandoen na een tocht langs het Japanse eiland Kyushu. Wanneer het aan land komt, wordt voorspeld dat de windsnelheid maximaal 200 kilometer per uur zal zijn. Stortbuien zullen naar alle waarschijnlijkheid overstromingen veroorzaken en een stormvloed dreigt overstromingen aan de kust te veroorzaken.

Soulik zal dan aan kracht inboeten terwijl het door Noord-Korea gaat, dat niet over de middelen beschikt om met zwaar weer om te gaan. Het is waarschijnlijk dat Noord-Korea met dit noodweer slechter zal presteren dan het zuiden.

Ondertussen heeft Cimaron zich in de afgelopen 24 uur ontwikkeld en is het nu een tropische storm met windvlagen tot 90 km per uur. De storm is zich aan het versterken en tegen de tijd dat hij in het centrum van Honshu aan land komt, wordt verwacht dat het een tyfoon is met windvlagen van meer dan 165 km per uur.

Volgens de voorspellingen kunnen de zuidelijke delen van Honshu donderdag zwaar weer krijgen. Er zijn ook zorgen dat de storm flitsoverstromingen zou kunnen brengen naar het bergachtige centrale gebied, terwijl het naar het noorden over het eiland beweegt.