Iran: Geen enkel Opec-lid kan olieaandeel overnemen
19 Aug, 14:40
foto
Een gasvlam op een olieproductieplatform in de Soroush-olievelden is te zien naast een Iraanse vlag in de Golf regio. (Archieffoto: Reuters)


Geen enkel Opec-lid mag worden toegestaan het aandeel van een ander lid in de olie-export over te nemen. Dat heeft Iran de Opec vandaag laten weten. Teheran uit daarmee zijn bezorgdheid over het aanbod van Saudi-Arabië om meer olie te pompen in het kader van Amerikaanse sancties op de Iraanse olieverkoop.

In een ontmoeting met Opec-secretaris-generaal Mohammad Barkindo drong een hoge Iraanse diplomaat aan de groep buiten de politiek te houden. "Geen enkel land mag onder alle omstandigheden het aandeel van andere leden voor de productie en export van olie overnemen, en de ministeriële conferentie van de Opec heeft geen vergunning voor dergelijke acties verleend", citeerde het Iraanse persbureau Shana, Kazem Gharibabadi, de permanente gezant bij internationale organisaties in Wenen.

In mei trok de Amerikaanse president Donald Trump zich terug uit een internationale nucleaire deal met Iran en kondigde hij sancties aan tegen het Opec-lid. Washington daagt bondgenoten uit om de invoer van Iraanse olie tot nul terug te brengen en zal een nieuwe ronde van sancties opleggen aan de Iraanse olieverkoop in november.

Trump heeft de Opec opgeroepen meer olie te pompen om de prijzen te verlagen. Energieministers van Saudi-Arabië, een bondgenoot van de Verenigde Staten, en Rusland zeiden dat ze in mei bereid waren om de bezuinigingen te verminderen om de zorgen van de consument over het aanbod weg te maken.

"Iran gelooft dat de Opec haar leden in dit stadium sterk moet steunen en de complotten van landen die deze organisatie proberen te politiseren, moet stoppen ", zei Gharibabadi. Regionale rivalen Saudi-Arabië en Iran zijn betrokken bij indirecte oorlogen, onder meer in Jemen en Syrië.

Iran en andere ondertekenaars van de nucleaire deal, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China, hebben gewerkt aan een manier om de overeenkomst ondanks de druk van de VS te redden. Iran heeft een reeks voorwaarden aan de Europese machten gesteld als ze willen dat Teheran in de nucleaire deal blijft, inclusief stappen van Europese banken om de handel met Teheran te waarborgen en de Iraanse olie-omzet te garanderen.

De Iraanse vicepresident zei zondag dat de regering oplossingen zocht om olie te verkopen en haar inkomsten over te maken, ondanks nieuwe Amerikaanse sancties. In augustus legde Washington sancties op aan de verwerving van de Amerikaanse dollar door Iran en de handel in goud en edele metalen. Washington zal op 4 november sancties opleggen aan de Iraanse olie-export en de banksector.

"We zijn hoopvol dat de Europese landen hun verplichtingen kunnen nakomen, maar zelfs als ze dat niet kunnen, zoeken we naar oplossingen om onze olie te verkopen en de inkomsten over te maken", citeerde het staatsagentschap IRNA vicepresident Eschaq Jahangiri.

In soortgelijke opmerkingen prees de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken de Europese ondertekenaars voor hun inspanningen om de deal te redden, vooral voor het zogenaamde blokkeerstatuut van de EU dat tot doel heeft de gevolgen van Amerikaanse sancties voor Europese bedrijven te verzachten.