'Tranga rey, na dede!; Verkeersveiligheidsmaand ingeluid
16 Aug 2018, 06:18
foto
Waarnemend korpschef Roberto Prade heeft de verkeersveiligheidsmaand woensdag ingeluid. Deze duurt van 15 augustus tot 15 september. (Foto: Raoul Lith)


'Tranga rey, na dede! Met dit thema is de Suriname 1515 verkeersveiligheidsmaand ingeluid door waarnemend korpschef Roberto Prade. Hij hield namens minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie een toespraak. Uit analyses blijkt volgens hem dat de oorzaak van de meeste verkeersongevallen het rijden met hoge snelheid en het rijden onder invloed, niet alleen van alcohol maar ook andere middelen, zijn.

Prade geeft aan dat de verkeerssituatie in Suriname de afgelopen jaren drastisch is veranderd. Behalve een toename van motorvoertuigen, tot boven de 200.000, zijn er ook meer wegen met als gevolg meer incidenten, gewonden en doden en dus enorme uitdagingen.

Het Korps Politie Suriname heeft als opdracht om extra aandacht te besteden aan verkeerscriminaliteit, waaronder de aanpak van donkere ruiten. De politiebaas geeft aan dat er enkele jaren geleden veel tegenargumenten aangehaald zijn voor de handhaving hiervan. Hij benadrukt echter het verkeersveiligheids- en criminaliteitsaspect dat hieraan gekoppeld zijn, waarbij criminelen met donkere ruiten rondrijden om te observeren waar toe te slaan. Prade vindt daarom dat hier paal en perk aan gesteld moet worden. Verder wordt gewerkt aan het zichtbaarder worden van de politie door het opvoeren van verkeerscontroles. Het gaat allemaal om awareness die ontbreekt bij de samenleving. De activiteiten van de politie zijn niet om de samenleving onaangenaam te zijn.

De verkeersveiligheidsmaand duurt 30 dagen en loopt elk jaar van 15 augustus t/m 15 september. In 2009 heeft Suriname, samen met 150 andere landen, de Moscow declaratie om het verkeer wereldwijd veiliger te maken goedgekeurd en ondertekend. De bedoeling is dat in uiterlijk 2020 minder verkeersincidenten, verkeersdoden, (zwaar)gewonden, ziekenhuiskosten en materiële schade zijn. Prade roept de samenleving op om het wangedrag in het verkeer na te laten en alert te blijven.

Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, geeft aan dat men alles weet wat men moet doen in het verkeer, van het gedrag van weggebruikers tot wegmeubilair. Toch gaat het mis, de vraag is echter waarom. “We merken een stukje mentaliteit waarbij men de verkeersregels negeert, waarbij zaken zoals wegmeubilair worden vernietigd”. Wip constateert dat een van de grootste problemen is dat ondanks er regels zijn mensen dusdanig gedrag vertonen waarbij men doen en laat wat ze willen. Iedereen die deelneemt aan het verkeer heeft een individuele verantwoordelijkheid.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April