Spanje en Portugal kunnen hitterecord doorbreken
02 Aug 2018, 16:50
foto
De hittegolf waar Europa onder gebukt gaat, kan in de komende dagen het Europese temperatuurrecord verbreken. (Beeld: BBC Weather)


Europa maakt opnieuw een hittegolf door. Voorspellers zeggen dat het hitterecord in de komende dagen kan worden doorbroken. Het huidige Europese record is 48°C dat in juli 1977 in Athene is genoteerd. Gestimuleerd door een golf hete lucht uit Afrika stijgen de temperaturen in Spanje en Portugal.

Voorspellers zeggen dat de hitte in sommige delen kan blijven stijgen, nationale records kan breken en zelfs het 41-jarige Europese record. De Spaanse nationale weerdienst heeft waarschuwingen afgegeven tot minstens zondag. Het zegt dat de hittegolf "bijzonder intens en langdurig zal zijn in het zuidwesten".

De weerwaarschuwingsgroep van Europa, Meteoalarm, heeft code rood –hoogste alarm- waarschuwingen uitgegeven. De temperaturen zijn als zeer gevaarlijk en een risico voor het leven aangemerkt. Het alarm geldt voor een groot deel van het zuiden van Portugal en voor de provincie Badajoz in Spanje.

BBC-weersvoorspeller Nick Miller zei dat de "gevaarlijke, potentieel recordbrekende hitte" over het Iberisch schiereiland de temperaturen "hoog in 40 zou kunnen laten stijgen". Het nationale record van Portugal is 47,4°C dat is opgetekend in 2003. De piek van 47.3°C in Spanje is pas in juli vorig jaar geregistreerd.

"Vrijdag en zaterdag zijn waarschijnlijk de heetste dagen met een zeer reële kans om records te breken", voorspelt Meteogroup. De temperaturen zullen stijgen van 45-46C op donderdag tot 47C in het weekend - en "het is goed mogelijk dat we de Spaanse en Portugese nationale records breken". Meteogroup zei dat er een kans van 40% was om het record van 48°C in Athene te evenaren en "een kans van 25-30% dat we het Europese temperatuurrecord zullen breken".

Ipma, de Portugese nationale meteodienst, zei dat de periode van uitzonderlijke hitte vergelijkbaar was met het recordseizoen van 2003. Zelfs de laagste nachttemperaturen zouden voor een groot deel van het land tussen de 25-30°C blijven, zei het. De broeierige Iberische temperaturen volgen na wekenlange aanhoudende hitte in heel Europa.

De hoogste berg van Zweden, een gletsjer op de Kebnekaise berg, smelt met een snelheid van enkele centimeters per dag. Wetenschappers die de achteruitgang bewaken, zeggen dat de gletsjer zijn titel van het hoogste punt van de noordelijke bergdeel zal verliezen.

Griekenland is geteisterd door bosbranden waarbij meer dan 90 mensen zijn gedood. Ook Zweden heeft tientallen bosbranden bestreden tot in het noorden van de poolcirkel. Terwijl bosbranden een jaarlijks probleem zijn in een groot deel van Europa, hebben de hete, droge omstandigheden waarschijnlijk deze branden voor een langere periode mogelijk gemaakt.

Onderzoekers zeiden dat de klimaatverandering de uitgebreide hittegolf in Europa tweemaal zo waarschijnlijk maakte als anders het geval zou zijn geweest. De lange, hete zomer was zo vasthoudend dat het de Duitse brouwerijen - die zoveel bier hebben verkocht dat er een tekort aan flessen is- onder druk heeft gezet. De brouwerijen zagen kans hun record lage verkoop van vorig jaar meer dan goed te maken.

En in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt hebben extreem lage waterstanden in de Elbe geleid tot de ontdekking van granaten en munitie uit de Tweede Wereldoorlog, aldus de politie. Een klein aantal van die ontdekkingen zijn gedaan door mensen die actief op zoek waren naar oude explosieven op de rivierbedding. De politie heeft gewaarschuwd dat het "verboden en gevaarlijk" is.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April