Brazilië: Extreemrechtse politicus in presidentiële race
23 Jul 2018, 12:11
foto
Jair Bolsonaro kondigde zijn kandidatuur aan aan zijn juichende aanhangers tijdens een bijeenkomst in Rio de Janeiro. (Foto: AFP)


Een controversiële extreemrechtse politicus, Jair Bolsonaro, heeft formeel verklaard dat hij meedoet in de Braziliaanse presidentsverkiezingen in oktober. De voormalige legerofficier staat op de tweede plaats in de peilingen achter oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Maar Lula zit in de gevangenis voor corruptie en kan waarschijnlijk niet meedingen.

Bolsonaro heeft velen in Brazilië verontwaardigd met racistische en homofobe opmerkingen. Maar zijn donateurs zien hem als een redder in een door misdaad geteisterd land. Bolsonaro wordt gevolgd door miljoenen Brazilianen op social media, en velen noemen hem de "Braziliaanse Trump".

In 2011 vertelde hij aan Playboy dat hij 'niet in staat zou zijn om van een homoseksuele zoon te houden'. Hij zei dat hij liever zou zien dat zo'n zoon van hem 'bij een ongeluk zou sterven'. In 2015 kreeg hij een boete omdat hij in een kranteninterview had gezegd dat congreslid Maria Rosario "het niet waard was om te verkrachten, ze is erg lelijk".

Er loopt een onderzoek tegen hem voor vermeende racisme. Hij zou denigrerende opmerkingen hebben gemaakt over Afro-Brazilianen. Bolsonaro (63) verklaarde zich kandidaat voor ongeveer 3.000 juichende supporters tijdens een bijeenkomst in Rio de Janeiro.

Het congreslid zei dat hij zou worden vertegenwoordigd door de Social Liberal Party (PSL). De partij wordt als een lichtgewicht in de Braziliaanse politiek gezien. Dit betekent dat hij minder dan 10 seconden tv-tijd heeft voor zijn campagneadvertenties - een ernstige handicap in de presidentiële race.

"We hebben geen grote partij. We hebben geen verkiezingsfinanciering. We hebben geen televisietijd," zei Bolsonaro. 'Maar we hebben wat de anderen niet hebben, en dat ben jij, het Braziliaanse volk.'

De kandidaat, die pleit voor het versoepelen van de wapenbeheersingswetten van het land om met misdaad om te gaan, wordt gesteund door miljoenen evangelische christenen voor zijn compromisloze anti-abortusstandpunt. Opiniepeilingen suggereren dat hij voorligt als Lula niet meer mag meedoen.

Maar sommige onderzoeken voorspellen dat, hoewel veel Brazilianen hem zien als de man om de controle over misdaad en corruptie te nemen, hij ook een hoge afwijzingsratio heeft, wat het voor hem moeilijk zou kunnen maken om te winnen als de stemming in een tweede ronde zou gaan.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April