Actiecomité Alcoa wil openheid van de regering
20 Jul, 03:35
foto
Nostalgie bij het bord van Suralco te Paranam. 100 jaar bauxietindustrie in Suriname is afgesloten met het vertrek van Alcoa. (Foto's: Leroy Troon)


De eerste actie van het Actiecomité Alcoa is achter de rug: er is geprotesteerd bij de Suralco raffinaderij op Paranam. Om half twaalf vandaag wordt er een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee. De groep wil gedaan krijgen dat de regering “eindelijk komt uitleggen wat er precies is afgesproken met Alcoa en wat er nog gaat gebeuren.”

Er is gedemonstreerd langs de weg voor het complex van Suralco. In de stromende regen is via het modderige pad gelopen naar de plek. “We willen openheid van de overheid over Alcoa, de Brokopondo Overeenkomst, over de stuwdam,” geeft coördinator Wim Bakker aan. “Er doen zoveel geruchten de ronde, we weten niet wat waar is. Vast staat dat er al ontmanteling plaatsvindt. We willen antwoorden.”

Kort vóór de actie heeft Alcoa een verklaring uitgegeven. Daarin is duidelijk gemaakt dat alles wat de multinational onderneemt volgens afspraak en goedkeuring van de overheid plaatsvindt. Deze ontwikkeling ervaart het comité, ondanks de kleine opkomst, als een overwinning, zegt Bakker. “De groep is klein vandaag. Ik weet niet wat voor effect deze actie zal hebben, maar dat het effect heeft, is net bewezen. Dat blijkt uit het feit dat de Alcoa, een uur voor de actie met een verklaring is uitgekomen. Dit bewijst dat ons actievoeren is doorgedrongen, dat ze luisteren en ze hebben gereageerd. Dit is al een succes van de actie.”

De actievoerders maken zich zorgen om het milieu, het is niet duidelijk door wie, hoe en wanneer het chemische afval dat op verschillende locaties ligt, wordt opgeruimd. Men wil ook weten of er rehabilitatie van de mijngebieden zal plaatsvinden, of de arbeiders hun pensioen veilig is, “eerlijk evenredig verdeeld” wordt, en of er nazorg komt, ook voor de bewoners die last hebben ondervonden van de operaties.

Het Actiecomité maakt zich ook ernstige zorgen over de toekomst van de stuwdam. Met de verklaring van Alcoa ligt de bal nu bij de overheid om openheid van zaken te geven, zegt het Actiecomité. Er zullen meer en grotere acties volgen, kondigt Bakker aan. Alvast wordt een petitie ingediend om de Assembleeleden op het hart te drukken hun werk naar behoren te doen; de overheid om rekenschap vragen en antwoorden krijgen.

René Gompers

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February