WK 2018: Rode Duivels 'spietsen' uitgebluste 'Three Lions'
14 Jul 2018, 13:04
Thomas Meunier knalt de Belgen in de 4e minuut naar de voorsprong. (Foto's: Reuters)

Met doelpunten van Thomas Meunier en Eden Hazard heeft België de troostprijs van het WK-toernooi in Rusland opgeëist. De ploeg van Gareth Southgate leek niet echt gemotiveerd om zich in te zetten voor de derde plaats. Het waren vooral de Rode Duivels die voetbalden, terwijl de Engelsen hen lieten voetballen.

De Belgen komen al vroeg op voorsprong via Meunier. Het is Romelu Lukaku die Nacer Chadli op links aan het werk zet. Vervolgens geeft deze een voorzet aan Meunier in de zestien meter. Meunier faalt niet en knalt, 1-0 voor de Belgen in de 4e minuut.
De Engelsen krijgen nog voor het eerste half uur een kans via Harry Kane. Raheem Sterling legt de bal voor Kane, maar de WK-topscorer trapt de bal naast het doel van Thibaut Courtois. Het was de eerste reële kans voor de Three Lions.

België heeft een sterke start en de Engelsen zien er oncomfortabel uit. Na hun voorsprong hebben de mannen van trainer Roberto Martinez alles onder controle. Ze komen nog twee tot drie dichtbij om de stand te vergroten in de eerste helft, maar de afwerking is niet loepzuiver. De Engelsen laten de Belgen voetballen.

In de tweede helft lijkt het erop alsof de manschappen van Southgate toch uit een ander vaatje willen tappen. In de 51e minuut moet Jan Vertonghen alle zeilen bijzetten om de bal uit een Engelse vrije trap in een hoekschop te verwerken. Een schot van Jessy Lingard luttele minuten erna gaat rakelings naast het doel van Courtois.

De dubbele wissel van Southgate bij aanvang van de tweede helft brengt vaart bij de Engelsen. Marcus Rashford en Lingard vervangen Sterling en Danny Rose. In de 60e minuut komt Dries Mertens als vervanger van Lukaku op het veld. De Engelsen zijn dicht bij de gelijkmaker in de 69e minuut. Eric Dier trapt de bal over Courtois, maar het is Toby Alderweireld die spectaculair redt vanop de doellijn.

Dan stapelen ineens de kansen zich op voor de Engelsen. Dier probeert met een kopbal Courtois te verschalken. Zijn poging belandt naast de paal. Kieran Trippier brengt daarop de bal op de kruin van Harry Maguire, maar ook die kopt naast. De Belgen komen met een tegenaanval, op een schot van Meunier staat Jordan Pickford op zijn plaats. Maar dan is daar toch het tweede doelpunt voor de Rode Duivels.

Kevin de Bruyne geeft een voorzet op maat aan Eden Hazard. Die aarzelt niet en zorgt voor zijn bekroning van het WK-toernooi met nog zeven minuten reguliere speeltijd. In de drie extra toegevoegde minuten lukt het de Engelsen ook niet om een eerredder te vinden. De jonge ploeg van Southgate is duidelijk uitgeblust.