WK 2018: Belgen en Engelsen willen troostprijs
14 Jul 2018, 10:30
foto
Adnan Januzaj scoorde het enige doelpunt in het eerdere treffen tussen België en Engeland. (Getty Images)


Wat in elk geval duidelijk is, is dat ‘football will not be coming home.’ De WK-dromen in Engeland zijn mogelijk beëindigd door de sluwe Kroaten, maar wat een toernooi is dit geweest voor de jonge leeuwen van Gareth Southgate. Hun Russische odyssee eindigt met het spel dat niemand wil spelen. Hun duel om de derde plaats met België zal de tweede keer zijn dat ze elkaar tegenkomen in dit toernooi in een wedstrijd die in feite een dode mus is. De troostfinale wordt gespeeld in het Krestovsky stadion in Sint-Petersburg.

Wat de inzet van het spel wel is, is het gevecht voor de Gouden Schoen tussen Harry Kane en Romelu Lukaku. Kane leidt met zes doelpunten, gevolgd door zijn Belgische rivaal met vier. Lukaku heeft wel een assist op zijn naam die van cruciaal belang kan zijn als ze het niveau van de doelpunten halen. De Franse finalisten Kylian Mbappe en Antoine Griezmann hebben elk drie goals. Mocht Kane het halen, dan zou hij na Gary Lineker in 1986 slechts de tweede Engelsman worden die deze prijs wint.

"Het Belgische voetbal heeft een schat aan jong talent en in mijn functie, ik heb mijn ogen gericht op het EK 2020,” zegt de Belgische trainer Roberto Martinez. "We moeten ons concentreren op die laatste wedstrijd, terugkomen in Sint-Petersburg en de mogelijkheid aangaan om voor die derde plaats te vechten.” Daarna moeten de spelers zich volgens Martinez hergroeperen. “We moeten naar de jongere generatie kijken en proberen sterker te worden van toernooi tot toernooi."

Gareth Southgate, trainer van de Three Lions, zegt: “Het eerlijke is dat het geen spel is waar een team in wil spelen. We hebben twee dagen om ons voor te bereiden. We zullen een prestatie van enorme trots willen geven, daar is geen twijfel over. Het is altijd daar, elke keer dat we het shirt van ons nationale team dragen, we willen met trots spelen, we willen goed spelen en winnen."

Voor beide ploegen is dit hun tweede ontmoeting op dit WK na een 1-0 overwinning voor België in de groepsfase. Voor die wedstrijd had Engeland slechts één van zijn vorige 21 partijen verloren tegen België. Het zijn de eerste teams die elkaar tweemaal op hetzelfde WK tegenkomen sinds Turkije in 2002 twee keer tegen Brazilië speelde.

Coach Martinez kan weer beschikken over de Belgische verdediger Thomas Meunier. Hij was geschorst voor de halve finale wedstrijd met Frankrijk, waar de Belgen hun droom aan flarden zagen gaan. Trainer Martinez kan wijzigingen in zijn basis elftal aanbrengen, maar aanvaller Romelu Lukaku, die twee goals achterstand heeft op Harry Kane in de race om de Gouden Schoen, zou moeten starten.

Zijn Britse collega Southgate heeft gezegd dat hij "echt verrast" zou zijn als Kieran Trippier, die zijn lies tegen Kroatië heeft verwond, vandaag zou spelen. Ook de start van Jordan Henderson en Ashley Young is nog onzeker. Alle 23 spelers hebben vrijdag getraind en Southgate zegt: "we willen zo min mogelijk wijzigingen aanbrengen".
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April