SuReSur wil 2019 geen plastic zakken in winkels
11 Jul 2018, 16:11
foto
Voorzitter Jeroen Cornelisse van SuReSur (2e rechts)
en projectcoördinator Glenn Ramdjan (in groen) willen plastic zakken uitbannen. (Foto: Raoul Lith)


Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) streeft ernaar om ingaande 1 januari 2019 plastic zakken uit te bannen bij supermarkten en winkelcentra. Als aanzet voor dit doel is er een petitie aangeboden aan Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA).

“Die plastic zakjes van de supermarkten, die hele dunne zakjes daarop willen we een verbod hebben. Dat die niet wordt uitgegeven, dat een alternatief komt,” zegt Glenn Ramdjan, projectcoördinator van SuReSur. Hij wil de milieuwet niet afwachten, het moet sneller gebeuren. “De ondersteuning qua wetgeving is nodig, daarna pakken we het zelf aan,” benadrukt hij.

Volgens Ramdjan worden plastic zakken voor vijf minuten gebruikt en “dan ligt het vaak weer op straat of in een sloot.” Ook op de vuilstortplaats veroorzaakt plastic een gigantische schade voor het milieu en de dieren. Ramdjan stelt voor dat de gemeenschap zoveel mogelijk met een boodschappentas of markttas inkopen gaat doen of een doos gebruikt. Het voorstel is ook dat door de producenten veel dikkere, duurzamere zakken gemaakt worden, die hergebruikt kunnen worden.

Per jaar worden er volgens de organisatie meer dan 200 miljoen zakken gebruikt in Suriname. Naast het geld dat het winkeliers gaat besparen, is het ook beter voor het milieu als de zakjes niet meer worden gebruikt. Ook de foam bakjes moeten uiteindelijk van de markt, geeft Ramdjan aan. Het verzoek aan DNA is om een wet te maken die het gebruik van de zakjes verbiedt. De stichting is bezig met het bevorderen van het bewustzijn onder de samenleving hoe om te gaan met ons milieu. “We zijn al een aantal jaren bezig, ik zie het wel groeien bij de bevolking. Dit is een pluspunt,” vindt hij. Er moet ook een goeie inzamelingsstructuur komen en ook scheiding van vuil bij mensen thuis.

De overheid heeft een voorbeeldfunctie en moet het voortouw nemen, vindt de organisatie. DNA-voorzitter Geerlings-Simons, gaf aan dat er een aantal initiatiefwetten is ingediend. De petitie wordt meegenomen met de verschillende voorstellen die vanuit de samenleving zijn gedaan. Als we wetgeving maken om het te verbieden, moeten we de bedrijven tijd geven. Vroeger had iedereen een jute markttas.

“Het zijn niet de burgers die de plastic zak hebben ingevoerd. Het is het bedrijfsleven, nationaal en internationaal die dat hebben gedaan,” zegt DNA voorzitter. “Ik denk dat burgers heel goed kunnen leven zonder plastic zakken.” Echter moet er met de sector gekeken worden wat ze kunnen doen als ze geen zakken meer produceren. Ook moet worden nagegaan hoe er met de plastic zakken om te gaan. Het heeft de belangstelling van DNA, de voorzitter hoopt op een raamwerk voor milieu, waarin dit kan worden geïncorporeerd. Naast de petitie is ook een papieren tas overhandigd met daarin een bewustwordings t-shirt.

Raoul Lith

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April